Több ember megsérült Münchenben egy szombat délelőtti késes támadásban – közölte a német rendőrség. A támadó egy fekete kerékpáron elmenekült.
A rendőrség szóvivője közölte, hogy „az összes rendelkezésre álló egységgel” keresik a támadót. A belvárosi Rosenheimer téren és annak környéken lakókat felszólították, hogy maradjanak az épületekben.
Zoom
A hírek szerint négyen sérültek meg, közülük senki nincs életveszélyben. A támadó öt helyszínen támadt az emberekre – indítéka egyelőre ismeretlen. Az első helyszín a belvárosi Rosenheimer tér volt. A további eseteket a Paulaner térről és a Ständler utcáról jelentették. A hajsza miatt a városban több helyszínről is szirénaszó hallatszik.
A rendőrség egy negyven év körüli, hátizsákos férfit keres, aki egy fekete kerékpárral közlekedik. Személyleírást is közöltek róla. A rendőrség Twitter üzenő oldalán felszólította a lakosságot, információkkal segítsék munkájukat, hogy mielőbb elfoghassák a tettest.
A bajor fővárosban 2016 júliusában egy tettére régóta készülő 18 éves, német-iráni állampolgárságú ámokfutó tüzet nyitott az Olympia bevásárlóközponttal szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és a bevásárlóközpontban, összesen kilenc ember halálát okozva, majd végzett magával. Támadásának 35 sebesültje is volt.
Frissítés: Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat
A bajor rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat a szombat délelőtti müncheni késes támadások ügyében – közölte egy rendőrségi szóvivő. Feltételezhetően az elfogott férfi volt az, aki több helyszínen megsebesített négy embert, illetve előzőleg megpróbált megkéselni két másik embert is. Összesen öt férfit és egy nőt támadott meg – mondta el újságíróknak Marcus da Gloria Martins rendőrségi szóvivő.
„Őrizetbe vettünk egy férfit, akire határozottan illik a tanúvallomásokból kirajzolódó személyleírás, de nem tudjuk még megerősíteni, hogy ő volt-e a támadó” – mondta a szóvivő.
Martins hozzátette, a rendőrség egyelőre nem tud biztosat mondani az elkövető indítékairól, és az őrizetest csak azután nevezhetik majd meg, ha megbizonyosodtak arról, hogy ő követte el a támadásokat.
2. frissítés: Zavart elmeállapotban követte el tettét
A bajor rendőrség őrizetbe vett egy 33 éves német állampolgárságú férfit a szombat reggeli müncheni késes támadások ügyében - közölte a rendőrség. A hatóságok azt feltételezik, hogy a támadó "zavart elmeállapotban" követte el tettét.
Hubertus Andrae, a rendőrség müncheni parancsnoka sajtóértekezletén azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna. A gyanúsított mentális jellegű egészségügyi problémákkal küzd – tette hozzá.
A férfi Münchenben hat különböző helyszínen vaktában támadt késsel járókelőkre, összesen nyolc embert – hat férfit, egy 12 éves fiút és egy nőt – sebesített meg könnyebben. A sebesültek között van egy román és egy olasz állampolgár.
Zoom
Az egyik késes támadás szalagkordonnal lezárt helyszíne Münchenben 2017. október 21-én (MTI/EPA/Thomas Pöppel)
A támadó kerékpárral próbált elmenekülni a támadások után, de a rendőrség hamar elfogta. A férfi már korábban is a hatóságok látókörébe került súlyos testi sértés miatt.
Münchenben komoly pánikot keltett a késes támadások híre. Tavaly nyáron egy 18 éves iráni származású ámokfutó kilenc embert lőtt agyon egy bevásárlóközpontban, mielőtt magával is végzett volna. Az akkori támadásnak további 35 sebesültje volt.
(Híradó - MTI - The Telegraph - Twitter - YT nyomán)
Korábban írtuk: