Az Egyesült Államok várhatóan legköltségesebb kormányzóválasztásaként emlegetik amerikai sajtójelentések az Illinois államban sorra kerülő voksolást: a jelenlegi republikánus kormányzó, a többszörös milliomos üzletember Bruce Rauner demokrata párti kihívója Jay Robert Pritzker milliárdos nagyvállalkozó, a Hyatt szállodalánc egyik örököse lesz.
Demokrata színekben indul a kormányzói hivatalért Christopher Kennedy, John F. Kennedy unokaöccse, Robert Kennedy igazságügyi miniszter fia. Információk szerint lehet, hogy Kennedynek még a két másik jelöltnél is nagyobb bankszámla áll majd a rendelkezésére.
A voksolás a legnépesebb középnyugati államban elemzők szerint nem tipikus megméretés lesz. Eddig mindhárom jelölt több mint 100 millió dollárt gyűjtött a kampányra, ennek elsöprő többsége Rauner és Pritzker saját vagyonából származik. A 2014-es kormányzóválasztás végösszege 112 millió dollárt tett ki, ez volt Illinois államban az eddig legnagyobb summa, amelyet választásra költöttek. Az abszolút rekord egyébként a 2010-es kaliforniai kormányzóválasztásé: akkor a délnyugati államban 280 millió dollárt költöttek a jelöltek, a győztes a demokrata párti Jerry Brown lett, aki a republikánus színekben induló Meg Whitmant, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatóját győzte le.
Ameya Pawar, aki jelenleg Chicago egyik kerületi tanácsnoka, szintén indult a kormányzói posztért, kezdetnek 50 ezer dollárt szánt rá, de októberben vissza kellett lépnie, mert nem tudott elég pénzt gyűjteni, hogy felvehesse a versenyt a milliárdosokkal. Mint újságíróknak elmondta: nem akarta nagy kölcsönökkel, óriási adósságokkal megterhelni a családját. “A demokrácia érdekében remélem, hogy ezt a trendet mindenki zavarba ejtőnek találja” – fogalmazott Pawar.
Illinois állam törvényei nem korlátozzák az egyes jelölteknek adható kampánytámogatást abban az esetben, ha a jelölt a saját vagyonából minimum 250 ezer dollárt szán a saját kampányára.
Christopher Kennedy márciusban 250 ezer dollárt helyezett el a kampányalapjában, ezt az összeget azóta megduplázta. Pritzker 28 millió dollárral kezdte a saját kampányalapja “feltöltését”, sajtóinformációk szerint teljes egészében a saját vagyonából – amelyet a Forbes magazin 3,4 milliárd dollárra becsült – fogja finanszírozni a kampányát. A republikánus Bruce Rauner 2014-ben 60 millió dollárt költött – szintén a saját vagyonából – a kampányára, amellyel sikerült is győznie. A jövő évi kormányzóválasztásra Rauner már tavaly év végén 50 millió dollárt helyezett el a kampányalapjában.
Kennedy ugyan “túlzásnak” nevezte a kampánypénzek nagyságát, de leszögezte: a demokratáknak “válaszolniuk kell” a Rauner és a republikánusok jelentette kihívásra. Pritzker hasonlóan nyilatkozott.
(MTI)