Katonák foglalták el Zimbabwe állami műsorszórója, a ZBC székhelyét szerdára virradóra, értesülések szerint a fővárosban legalább három robbanás hallatszott – jelentették hírügynökségek. Mindez arra utalhat, hogy puccs készül a 93 éves Robert Mugabe elnök ellen.
Hírügynökségi beszámolók szerint a főváros utcáin katonák és haditechnikai eszközök jelentek meg.
Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy harckocsikat láttak a főváros felé vonulni, miután az előző nap a dél-afrikai ország vezérkari főnöke azzal fenyegetett, hogy kész beavatkozni az elnök pártján, a Zanu-PF-en belüli „tisztogatás” befejezése érdekében.
Kedden számos katonai puccsról szóló híresztelés kapott lábra.
Az Egyesült Államok nagykövetsége a történtek miatt ideiglenesen bezárt, munkatársait és az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat arra kérte, hogy maradjanak otthon további értesítésig.
Az első jelentések után azonban nem érkeztek új értesülések, nem vált világossá, hogy katonai puccs van-e folyamatban vagy sem.
Zimbabwe dél-afrikai nagykövete korábban alaptalannak nevezte a puccs lehetőségéről szóló értesüléseket, és a közösségi médiát okolta az erről szóló híresztelések lábra kapásáért. „Igazából semmi sem történik” – szögezte le.
Az AP amerikai hírügynökség kedden azt írta: gyakorinak számít, hogy harckocsik haladjanak a főváros irányába vezető útvonalon, ám az időzítés tovább fokozza az Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztését követően kialakult feszültséget. A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépjen a 93 éves államfő örökébe. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.
Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt vett tagok ellen.
Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a Zanu-PF befolyásos ifjúsági szervezetében, így viszont konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik egykor kivételezett helyzetet élvezhettek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből. Értesülések szerint az időközben külföldre menekült Mnangagwa több mint száz állítólagos híve ellen készülnek fegyelmi eljárást indítani.
Az ország 37 éve hatalmon lévő elnöke kedden a fővárosban tartózkodott kabinetje heti rendes ülésén. Mugabe egyik munkatársa úgy nyilatkozott, az államfő rendesen végzi tevékenységét.
Lövöldözés hallatszott Robert Mugabe zimbabwei elnök fővárosi rezidenciájánál – jelentette az AFP francia hírügynökség szerdán.
Amennyiben az értesülés igaz, az tovább erősíti a kelet-afrikai országot 37 éve kormányzó, 93 éves Mugabe elleni katonai puccsról szóló híreszteléseket.
Zimbabwei katonai tisztviselők tagadták szerdán az állami televízióban, hogy a kelet-afrikai ország elnöke, Robert Mugabe ellen puccs van folyamatban.
Az elnök és családja jól vannak, a hadsereg gondoskodott biztonságukról – közölték.
A tisztviselők hangsúlyozták, hogy nem folyik katonai puccs a kormány ellen. Úgy fogalmaztak, hogy a katonaság „bűnözők” ellen lépett fel Mugabe köreiben, s mihelyst végrehajtották a műveletet, minden visszatér a normális kerékvágásba.
Frissítés: átvette a hatalmat a hadsereg
A hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat Zimbabwéban – jelentette a Reuters hírügynökség szerdán.
A hadsereg képviselői a korábban elfoglalt ZBC állami televízióban közölték, hogy átvették az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától.
A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy a 93 éves Mugabe köreiben lévő „bűnözők” ellen léptek fel, és tagadták, hogy katonai puccsot hajtottak volna végre.
Egy kormányzati forrás tudatta, hogy a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert, akit a katonaság gazdasági és társadalmi nehézségek okozásával vádol. Chombo vezető tagja a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormányzópártnak.
A fegyveres erők közölték, hogy az államfőnek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak.
(MTI)