A hadsereget támogató, a házi őrizetben tartott Robert Mugabe zimbabwei elnök távozását követelő megmozdulás volt szombaton a zimbabwei fővárosban, Hararéban.
Egyes résztvevők zimbabwei zászlót öltöttek magukra, míg mások táblákat cipeltek, amelyen "Mugabénak távoznia kell" felirat volt olvasható. Az egyik tiltakozó azt mondta, csak ünnepelni jöttek, Mugabe lemondását szeretnék elérni.
A zimbabwei társadalom széles körei gondolkodnak hasonlóképpen, közte a Háborús Veteránok Szövetsége, valamint az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért elnevezésű szervezet. Ez utóbbiak korábban haragban álltak egymással.
A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. Előző nap katonák és páncélozott járművek zárták le a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utcákat, és házi őrizetbe helyezték az elnököt.
A hadsereg ugyanakkor igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosságban elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Pénteken azonban őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját.
A katonaság szombaton felszólította a főváros utcáin menetelő embereket, hogy tartsák be a közrendet, illetve óvakodjanak a provokátoroktól, akik le akarják járatni a Mugabe távozását követelőket. Egyben megköszönték a támogatást, és közölték, hogy folytatódik a Mugabe és felesége környezetébe tartozók letartóztatása.
Jacob Zuma dél-afrikai elnök szombaton azt mondta, hogy az afrikai régió támogatja a zimbabwei népet, miután a hadsereg átvette a hatalmat. A politikus óvatos, derűlátó véleménye szerint a helyzetet sikerült erőszakmenetesen, békésen rendezni.
Frissítés: Vasárnap leváltják Mugabét
A zimbabwei kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát – közölte két meg nem nevezett pártforrás szombaton a Reuters hírügynökséggel.
E források szerint a vezető párttestület egyúttal leváltja a kormánypárt női ligájának vezetőjét, a 93 éves államfő feleségét, Grace-t is, akit Mugabe utódának szemelt ki. Az állami ZTV televízió később azt közölte, hogy Mugabe vasárnap tárgyalásokra fogadja rezidenciáján a hadsereg parancsnokait. A televízió ezt Fidelis Mukonori katolikus papra hivatkozva jelentette, aki közvetít a hadsereg és az államfő közötti tárgyalásokon.
Mugabe 37 éves uralma gyakorlatilag véget ért, miután a hadsereg szerdán átvette a hatalmat és házi őrizetbe helyezte az elnököt saját rezidenciáján arra hivatkozva, hogy leszámol az elnök környezetében tevékenykedő „bűnözőkkel”. Röviddel azután, hogy a vasárnapi pártgyűlésről a források beszámoltak, egy gépkocsikonvoj hagyta el az elnöki rezidenciát az utcán ünneplő tömeg ujjongása és pfujolása közepette. Biztonsági források azonban azt közölték, hogy az elnök nincs a konvojban.
Több százezer ember özönlött a főváros, Harare utcáira, énekelve, táncolva és a katonákat ölelgetve. A Reuters beszámolója szerint olyan ujjongás tapasztalható, mint amilyen Nicolae Ceasescu 1989-es megbuktatásakor volt Romániában.
Patrick Zhuwao, Mugabe unokaöccse azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy az agg vezető és felesége “készek meghalni azért, ami helyes”, semmint hogy lemondjanak és ezzel törvényesítsenek egy „államcsínyt”.
Zhuwao, aki egy titkos dél-afrikai helyszínről nyilatkozott, azt mondta, hogy Mugabe a szerdai katonai hatalomátvétel óta alig aludt, de az egészsége egyébként jó. Victor Matemadanda, a zimbabwei háborús veteránok szövetségének főtitkára felszólította az elnök ellen tüntető nagygyűlés résztvevőit, hogy menjenek az elnöki palotához. A televízió képei szerint több százan indultak el a palota felé.
(MTI)
Kapcsolódó: