A Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) zimbabwei kormánypárt központi bizottságának vasárnapi rendkívüli ülésén hivatalosan is elmozdítja a 93 éves Robert Mugabe megbuktatott államfőt a pártelnöki tisztségből – erősítette meg Chris Mutsvangwa, a zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője.
A zimbabwei puccs egyik vezéralakjának számító Mutsvangwa hozzátette: a gyűlésen egyúttal visszahelyezik tisztségébe Emmerson Mnangagwa alelnököt, akit Mugabe a múlt héten leváltott. Emellett eltávolítják a megbuktatott elnök feleségét, Grace-t a ZANU-PF női tagozatának éléről. Az asszonyt Mugabe utódjának szemelte ki.
„Végigmegyünk az úton” – nyilatkozta az ülésre tartó Mutsvangwa a Reuters hírügynökségnek. A veteránszövetség vezetője szerint Mugabe jobban tenné, ha lemondana, és elhagyná az országot.
„Igyekszik kialkudni a méltósággal való távozást, de felébredhetne végre” – tette hozzá.
Mutsvangwa kilátásba helyezte, hogy ráuszítja a tömeget Mugabéra, ha vonakodik magától visszavonulni a politikától.
A ZANU-PF befolyásos ifjúsági tagozata vasárnap felszólította Mugabét, hogy távozzon Zimbabwe éléről.
„Grace Mugabe azonnali kizárását követeljük a ZANU-PF-ből, valamint felszólítjuk Mugabe elnök urat, hogy távozzon pártelnöki tisztségéből és a Zimbabwe Köztársaság éléről” – írta közleményében az ifjúsági tagozat.
„Az idős államfőnek pihennie is kellene” – tette hozzá a szervezet.
Az ifjúsági tagozat hevesen bírálta Mnangagwa eltávolítását, és azt javasolta, hogy kapja vissza hatalmát.
Szakértők szerint a first lady esküdt ellenségének számító alelnök elmozdítása vezetett a hadsereg közbelépéséhez.
„Balszerencse, hogy az elnök hagyta, hogy felesége végrehajtói hatalmi jogköröket ragadjon magához, amivel mind a pártot, mind a kormányt tönkretette” – vélekedtek a fiatalok.
Mugabe 37 éves uralma gyakorlatilag véget ért, miután a hadsereg szerdán átvette a hatalmat és házi őrizetbe helyezte az elnököt saját rezidenciáján arra hivatkozva, hogy leszámol a környezetében tevékenykedő „bűnözőkkel”.
Frissítés: Nem mondott le Mugabe
A várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe zimbabwei államfő, és közölte, hogy ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.
A hadsereg által házi őrizetbe vett 93 éves vezetőt a kormánypárt, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága vasárnap leváltotta pártelnöki tisztségéből, és bejelentették, hogy ha hétfő délig nem mond le az államfői tisztségről, kedden a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást.
Mugabe vasárnap tárgyalt a katonai vezetőkkel, és az elnöki hivatal egyik nevének elhallgatását kérő illetékese a televíziós beszéd előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az államfő beleegyezett a lemondásba. ”A kongresszus néhány hét múlva összeül. Én fogok elnökölni a vitán” – mondta Mugabe általános meglepetésre.
A televízióban mondott esti beszédében Mugabe elismerte, hogy bírálja őt pártja, a hadsereg és a közvélemény, de nem beszélt az esetleges lemondásáról.
A zimbabwei háborús veteránok vezetője, Chris Mutsvangwa, a Mugabe menesztését célzó kampány vezetője a televíziós beszéd után a Reuters brit hírügynökségnek megerősítette, hogy folytatják a tervezett alkotmányos vádemelési eljárást, és tömegtüntetéseket ígért szerda estére.
(MTI)