A párizsi ügyészség eljárást indított hétfő este Gérard Filoche, a francia Szocialista Párt (PS) egyik vezetőségi tagja ellen egy Emmanuel Macron államfőt célzó, antiszemitának mondott tweet miatt. A politikust pártja kizárta soraiból. Az ügyészség etnikai, nemzeti, faji vagy vallási hovatartozással szembeni erőszakra vagy gyűlöletre uszítás gyanújával indított vizsgálatot - közölte a vádhatóság.
Zoom
A baloldali politikus péntek este egy fotót tett közzé a Twitter fiókjában, amelyen Emmnauel Macron magasba tartott kezekkel egy földgömb mögött látható, karján egy karszalaggal, amelyen a horogkeresztet egy dollárjellel helyettesítették.
Magának a fotónak a háttérben pedig az amerikai és az izraeli zászló, valamint Patrick Drahi, az Altice távközlési vállalat vezetőjének, Jacob Rothschild bankárnak és Jacques Attali befolyásos közgazdásznak és esszéistának a fotója jelenik meg. Gérard Filoche kommentárnak azt írta: “mocskos figura, a franciák hamarosan mindannyian megtudják”.
Zoom
A bejegyzést a megjelenést követően néhány órával törölte a politikus. ”Visszavontam, többet nem lesz kint, elnézést kértem. Mit tehetnék még?” – mondta szombaton Gérard Filoche, aki az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet egyik alapítója.
A montázst februárban Alain Soral szélsőjobboldalinak mondott publicista is közzétette az internetes oldalán, és ellene is eljárás indult.
Zoom
A PS szombaton “tűrhetetlennek, megbocsáthatatlannak és elfogadhatatlannak” nevezte a tweetet, amely “sérti a szocializmus értékeit”, és ezért megindította Gérard Filoche kizárási folyamatát. Több jogvédő szervezet és Jacques Attali is jelezte, hogy feljelentést tesz.
(MTI nyomán)