Szá’ád el Haríri libanoni miniszterelnök a jó két és fél héttel ezelőtti titkos szaúd-arábiai utazása, majd az ottani titokzatos „lemondása” után – Párizs, Kairó és Nicosia érintésével ma éjszaka visszatért Bejrútba. Hogy valóban a szaúd-arábiaiak házi őrizetében volt-e – legalábbis a Párizsba történt elutazásáig – ez egyelőre nem tisztázott dolog. A mozgásszabadságának korlátozásáról szóló, főként vezető libanoni politikusok által terjesztett hírek szárnyra kapásához maga El-Haríri is jócskán hozzájárult a kétértelmű megnyilatkozásaival és a kamerák előtti zavart viselkedésével. A Szá’ád el-Haríri hazatéréséről a többi között beszámol a BBC ’Arabi és az El-Haríri pártjával azonosítható El-Musztákbál című libanoni újság.
Zoom
A riadt tekintetű El-Haríri hazaérkezik Bejrútba (fotó: Reuters)
A szunnita muszlim libanoni kormányfő, Szá’ád el-Haríri tehát szabadon hazatérhetett a hazájába, ahol a mai nap folyamán a libanoni politikusok azt várják tőle, hogy adjon magyarázatot arra, miért nem jelentette be a két és fél héttel ezelőtti utazási szándékát Rijádba, s ha már Irán és a Hizbulláh egyre növekvő libanoni befolyására hivatkozva mindenképpen le akart mondani a miniszterelnöki hivataláról, ezt miért éppen Rijádban, a perzsa állam legnagyobb térségi ellenlábasának fővárosában tette. Az sem elhanyagolandó kérdés, hogy egy szabad ország miniszterelnöke - ha már mindenképpen meg akar válni a tisztségétől - ezt miért nem a saját hazájában teszi. Leginkább ezekre a kérdésekre várják a választ a mai nap folyamán Bejrútban a kormánykoalíciós pártok vezető politikusai, és nem utolsó sorban a libanoni nép.
Zoom
A libanoni kormányfő biztonságiak gyűrűjében a kiszállása után (fotó: Reuters)
Mindenesetre Szá’ád el-Haríri Bejrútban ma még kormányfői minőségben részt vesz Libanon függetlenségi napján. Ugyanis hiába mondott le Rijádban a könnyeit törölgetve a kamerák előtt, mert a cédrusok országának államfője, a maronita keresztény Michel ’Áon már korábban, El-Haríri szaúd-arábiai tartózkodása idején kijelentette, hogy a lemondás csak akkor érvényes és szabályos, ha azt neki nyújtja be a távozni szándékozó politikus. Egyébként is, Szá’ád el-Haríri nem sokkal a rijádi „lemondása” után az El-Musztákbál libanoni újságnak Rijádban nyilatkozva megjegyezte: Nem elképzelhetetlen, hogy visszavonja a lemondását, mert azzal csupán a Hizbulláh sí’ita szervezet és annak támogatója, Irán egyre kiterjedtebb libanoni térhódítására kívánta rádöbbenteni a világot.
Zoom
Első útja az édesapja bejrúti sírjához vezetett (fotó: AFP)
El-Haríri a ma éjszakai hazatérése előtt Szaúd-Arábiából előbb a sorsa felől a távozását megelőző napokban a rijádi királyi udvarnál élénken érdeklődő Emmanuel Macron francia elnököt látogatta meg Párizsban, majd az ott eltöltött három nap (!) után Kairóban Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd tegnap este Nicosiában Nikosz Anasztásziádisz ciprusi államfővel folytatott megbeszélést. A libanoni elnök magánrepülőgépe az éjszakai órákban szállt le a bejrúti repülőtéren, ahonnan egyenesen a 2005-ben pokolgépes merénylet áldozatává lett édesapja, Rafík Bahá’ ed-Dín el-Haríri, korábbi libanoni kormányfő bejrúti sírjához hajtatott. (Az édesapja, Rafík Bahá’ ed-Dín el-Haríri szintén lemondott a miniszterelnöki hivatásáról, majd rá négy hónapra meggyilkolták – H. J.) Az édesapja sírjának felkeresése után El-Haríri hazatért a bejrúti otthonába.
Zoom
Hazatérése előtt még Muhámmád Abd el-Fattáh esz-Szíszivel is találkozott Kairóban (fotó: El-Musztákbál)
Szá’ád el-Haríri hazatérésének hírére Bejrútban még az elmúlt éjszaka ünneplő polgárok mentek az utcákra, s az autók ablakából zászlókat lobogtattak.
Zoom
Bejrútban El-Haríri hazatérését ünnepelték ma éjjel (fotó: El-Musztákbál)
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: az államfő kérésére egyelőre nem mond le
A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő politikus a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.
(MTI)