Zárolta kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a Tel Drum-ügyben érintett gyanúsítottak – köztük Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – vagyonát. Az intézkedés révén – amelynek közlésére kedden beidézték Dragneát is a DNA-hoz - az ügyészség összesen 20 millió eurót és 30 millió lejt (mintegy 2,1 milliárd Ft) próbál behajtani az állítólagos kárból.
Zoom
Dragnea keddi reakciójában korábbi kijelentésére utalva, miszerint egy párhuzamos állam homályban maradó képviselői indítottak hadjáratot a kormánypártok ellen, azzal vádolta ellenfeleit, hogy intézmények mögé bújnak, és így „feszítenek keresztre” embereket. Állítása szerint rajta keresztül akarják megakadályozni az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását. „Talán a következő lépés az lesz, hogy az életemet is zárolják” - ironizált Dragnea.
A PSD elnökét múlt hétfőn tájékoztatta a DNA arról, hogy hivatali visszaéléssel, bűnszövetkezet létrehozásával és uniós alapokkal való visszaéléssel gyanúsítják. Az ügy még arra az időszakra nyúlik vissza, amikor ő állt a Teleorman megyei önkormányzat élén, és a Tel Drum nevű, korábban az önkormányzat tulajdonába tartozó cég privatizálásához, és a céghez kapcsolódó törvénytelenségekhez kapcsolódik. A több mint másfél évtizeddel korábbi eseményekkel foglalkozó nyomozás tavaly kezdődött az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által jelzett, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos törvénytelenségek felderítése érdekében. A DNA közleménye szerint Liviu Dragnea a megyei önkormányzat elnökeként a mai napig is működő bűnszövetkezetet hozott létre, amelynek hivatalnokok és üzletemberek egyaránt a tagjai. A 2001-ben létrehozott bűnszövetkezet célja romániai és európai finanszírozású projektekhez kapcsolódó összegek csalás útján történő megszerzése. Az összegeket elsikkasztotta, vagy pártját finanszírozta belőlük. Ennek érdekében hivatali visszaélést követtek el, uniós forrásokat sikkasztottak, adót csaltak, pénzt mostak, és bizalmas információkkal éltek vissza.
A DNA szerint az ügylet azzal kezdődött, hogy a Teleorman megyei önkormányzat tulajdonában levő Tel Drum céget privatizálták, ami ezáltal – strómanokon keresztül – Dragnea irányítása alá került. A korrupcióellenes ügyészek szerint a törvénytelenségek nyomán Dragnea, illetve családtagjai törvénytelenül jutottak különböző javakhoz és szolgáltatásokhoz.
(Krónika nyomán)