További öt, a nemzetiszocializmus idejéből származó olyan harangot találtak Rajna-vidék-Pfalz német tartomány evangélikus templomaiban, amely "problémás feliratot visel" - jelentette be Michael Gärtner tartományi egyházi vezető.
Zoom
Mivel az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, és "némelyek elfogadhatatlannak tartják azokat", a tartományi egyház szempontjából "a legbölcsebb eltávolítani és egy olyan helyen kiállítani őket, amelyek nem kötődnek az érintett egyházközségekhez" - mondta az egyházi vezető.
A rajna-vidék-pfalzi evangélikus egyház szakértőt bízott meg a nemzetiszocialista múltú templomi harangok felkutatásával, miután egy nemzetközi visszhangot kiváltó, úgynevezett Hitler-harangot találtak Herxheim am Berg település templomában. (Ez látható képeinken.)
Zoom
A falu protestáns egyházközségének presbitériuma szeptemberben úgy döntött, hogy többé nem szólaltatják meg a horogkeresztet és Mindent a hazáért - Adolf Hitler feliratot viselő, 240 kilós bronz harangot, nehogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, az 1934-ben felszerelt harang pedig "tehertétellé" váljon a falui lakói számára.
Az ezt követő kutatás során "nácizmusra utaló feliratot" (Harmadik Birodalom, Nemzeti felkelés 1933, A Saar-vidék felszabadítása 1935) találtak harangokon Essingenben, a Kaiserslautern melletti Mehlingenben, a saar-vidéki Homburg-Beedenben és Pirmasens-Winzelnben.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: