Jeff Sessions amerikai igazságügy-miniszter szerdán utasítást adott azoknak az adatbázisoknak a felülvizsgálatára, melyek alapján a fegyvert vásárlók hátterét ellenőrzik – írja a Reuters hírügynökség. Az eddig következetesen a szabad fegyvertartás mellett kiálló szövetségi kormányt a november 5-i, texasi templomi mészárlás késztette a lépésre, amelyben 26 embert ölt meg egy fegyveres.
Mint utóbb kiderült, az elkövető, Devin Kelley annak ellenére vásárolhatott fegyvert, hogy szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. A leszerelt katonát 2012-ben ítélték el családon belüli erőszak miatt, de a priusza valamiért nem került be abba a rendszerbe, amelynek segítségével a fegyvervásárlók hátterét kellene ellenőrizni. A családon belüli erőszak az egyik olyan bűncselekmény, amely kizárja a legális fegyverbirtoklást az Egyesült Államokban.
Jeff Sessions közleménye szerint a miniszter most utasította az FBI-t és a lőfegyverek kereskedelmét felügyelő ATF-et a háttérellenőrzési rendszer teljes felülvizsgálatára, annak érdekében, hogy ne juthasson fegyverhez az, akinek nem lenne szabad.
A fegyvertartás az Egyesült Államokban alkotmányos jog, de elvileg vannak szabályok, amelyek korlátozzák. A hatékony és naprakész nyilvántartás hiánya azonban megakadályozza, hogy ennek a gyakorlatban is érvényt szerezzenek.
(MNO)