A lengyel igazságügyi reform továbbra is aggasztja Franciaországot, de csökkent azon kérdések száma, amelyekben a két ország nézetei eltérnek egymástól - jelentette ki csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök, miután Párizsban tárgyalt Beata Szydlo lengyel kormányfővel.
Közös sajtótájékoztatójukon Beata Szydlo kijelentette: Franciaországhoz hasonlóan Lengyelország is nagyon fontosnak tartja, hogy betartsanak minden alapelvet, értéket és törvényt, köztük az uniós jogszabályokat. Valamennyi lengyel reformot a szabályoknak megfelelően vezettek be – hangsúlyozta.
A két vezető tárgyalásainak napirendjén az Európai Unió Brexit utáni jövője, az uniós klíma és biztonsági politika, valamint kétoldalú politikai és gazdasági témák szerepeltek.
A Jog és Igazságosság (PiS) konzervatív lengyel kormánypárt 2015-ös választási győzelme óta növekvő mértékben vitázik az EU-val, egyebek mellett a menekültkérdést illető eltérő álláspontjuk, illetve a bíróságok és a média nagyobb kormányellenőrzés alá helyezése miatt – írta a Reuters hírügynökség.
(MTI)