Egy héttel a Cosa Nostra főnöke halála után Olaszország vezető bírái és rendőrkapitányai arra figyelmeztettek, hogy a maffia nem csupán északra indult meg, hanem egy jókora darabot próbál szakítani magának a virtuális piacból is.
A délen elterjedt bűnszervezetek erősebbek, mint valaha – ráadásul a gazdagabb, iparosodott északi területeket szemelték ki maguknak. Olaszországban egy nagyszabású konferenciát tartottak a veszélyek megvitatására, ahol maffiaellenes ügyészek, szenátusi tagok és rendőrfőnökök nyilatkoztak az ország bűnügyi jövőjéről és a bűnszervezetek célpontjairól.
Olaszországban évtizedeken keresztül a legkiterjedtebb maffiaellenes szabályozást követték. Huszonöt éve megállás nélkül próbálják visszaszorítani a bűnözést, így jogos lehet a kétnapos konferencián feltett kérdés: mégis hogyan lehetséges, hogy még mindig ennyi hatalma van a maffiának?”
Milánó a maffia következő áldozata
„A maffia nem győzött, de nem is veszített” – mondta Andrea Orlando olasz igazságügyi miniszter a vitaindító beszédében, ahol több mint 220 szakértő gyűlt össze a bűnszervezetek terjedésének megvitatására.
Olaszország valóban sokat tett le az asztalra az elmúlt két évtized alatt a bűnszervezetek megakadályozásának érdekében. Több ezer bűnözőt zártak börtönökbe és több mint 30 milliárd eurónyi vagyont koboztak el gengszterektől. Ennek ellenére mégis virágkorát éli bűnözés: a dél-olaszországi Calabriát a ‘Ndrangheta bűnszervezet uralja, Nápolyban a Camorra diktál, Szicíliát pedig a Cosa Nostra irányítja. A kevésbé ismert Sacra Corona Unita (Szent Korona Egyesület) ugyan Pugliában alapult, de hálózatuk a határon túlra is átnyúlik.
„Hihetetlen mennyiségű pénzt képesek felhalmozni. Ez a pénz az olasz gazdaságban köt ki, a vállalatainknál, olyan szervezeteknél, amit amúgy őszinte és tisztességes emberek irányítanak” – mondta az új maffiaellenes ügyész.
Nem csak kábítószerekkel kereskednek
Mikor a bűnszervezetek átköltöztetik a cégeiket egy bizonyos ágazatba, akkor az egész szektort magukhoz rántják. Manapság így működnek a dolgok az ország közepén és északon, délen persze már eddig is ott voltak – tette hozzá az ügyész.
A konferencián bemutatott jelentésben az is szerepel, hogy a maffia Milánót is bekebelezi. A szicíliai Palermo és Nápoly után ugyanis itt foglalták le a legtöbb maffia által kisajátított értéket. „Néhány éven belül elképzelhető, hogy Lombardia (Milánóval együtt természetesen) és Lazio (Rómával az élen) megelőzi Calibrát és Pugfliát, és eljut Nápoly és Szicília szintjére a maffia beszivárgásának tekintetében” – figyelmeztet a jelentés.
A kábítószer – az utcai árusoktól a nemzetközi kereskedelemig – az olasz maffia alapköve, de a bűnszervezetek tevékenysége a mindennapi élet összes területére kiterjedt. A maffia a szupermarketekben, az éttermekben, bárokban, építkezéseknél, a földgazdálkodásban, az élelmiszer-termelésben, a sportban, az emberkereskedelemnél és a hulladékkezelésnél is jelen van.
„A maffia szívóssága nem egy baleset, egy történelmi hagyaték. A jelenléte a mostani társadalmi és politikai válság visszatükröződése” – mondta Andrea Orlando olasz igazságügyi miniszter.
Zoom
A parmai kórház raboknak kialakított részlege előtt csendőrök 2017. november 17-én. Itt ápolták Salvatore “Toto” Riinát, a szicíliai maffia, a Cosa Nostra vezetőjét, aki 87 éves korában a kórházban meghalt. Riina, a “főnökök főnöke” huszonhatszoros életfogytiglani börtönbüntetését töltötte (MTI/EPA/Sandro Capatti)
„Bitcoin-maffia” és a bűnözés evolúciója
A maffia hatalma kitölti az űrt, léte pedig attól függ, hogy az állam milyen szerepet tölt be az adott országban. Ha társadalmi vagy beilleszkedési problémák vannak, a maffia megtalálja ezeket a repedéseket, és kitölti azokat. Kihasználja a gyengéket, hogy erősebbé váljon – magyarázta a miniszter.
Meglátása szerint a maffiát azért lesz nehéz visszaszorítani, mert kezdeményezők, sokoldalúak, ráadásul képesek alkalmazkodni a társadalmi és gazdasági változásokhoz is – emelte ki, példaként pedig a múlt héten elhunyt „szicíliai keresztapát”, Toto Riinát hozta fel, akire összesen 26 életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki 150 ember meggyilkolásáért.
Riina utódai rájöttek, hogy az elhunyt vezető túl sokat kockáztatott. Felismerték, hogy a korrupció hatékonyabb, mint az erőszak vagy a fenyegetőzés, és újabban nem fegyverekkel és robbanóanyagokkal terrorizálnak, egy ennél ügyesebb, titkosabb módszert találtak.
A papírcetlikről átmásolt kódolt üzenetekkel futkározó maffiózók helyett aktatáskás emberek jelentek meg, a tejes csuprok helyett pedig újabban Bitcoin formájában tárolják pénzüket a bűnözők – mondta Pietro Grasso bíró, aki egykoron a legnagyobb maffiapereken elnökölt, jelenleg pedig a szenátus elnöke.
A kibertér részévé vált a maffia mindennapi életének. Nem szabályozza senki, ellenőrzés sincs, és mis is most kezdjük észrevenni az itt történő bűnözés szofisztikált formáinak körvonalazódását – értett egyet Alessandro Pansa, a rendőrség egykori vezetője, aki kijelentette: „A Bitcoin-maffia helyettesíteni fogja a maffiát, de a maffia nem tűnik el”
(Híradó - The Local)