Az izraeli légierő levegő-föld rakétákat indított ma éjfél után a Damaszkuszhoz közeli El-Kiszvá város határában levő állítólagos iráni katonai bázis ellen. Más jelentések szerint Bassár el-Ászád elnök hadseregének lőszerraktárai ellen irányult a támadás. A rakétacsapás mindenesetre súlyos károkat okozott, több helyen az áramszolgáltatás is kimaradt. A szíriai légvédelem még a becsapódás előtt megsemmisített két izraeli rakétát – jelenti a SANA szíriai hírügynökség, az Arab RT és a Jediot Áháronot izraeli újság.
Zoom
A ma éjjeli támadás fényei (fotó: Twitter)
Szíria, vagyis Irán átlépte azt a bizonyos „vörös vonalat”, amelynek megtétele esetére Izrael már jó egy hónappal ezelőtt válaszlépéssel fenyegetőzött. Amint arról korábban portálunk is beszámolt, Izrael azt állítja, hogy a Damaszkusz agglomerációjában levő El-Kiszvá város határában az iráni hadsereg katonai létesítményt épít. Amikor legutóbb Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Jeruzsálemben megbeszélést folytatott Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel, az utóbbi közölte vele, hogy a zsidó állam nem tűri el iráni katonai bázis fölállítását a szomszédos Szíria területén, s ha ez mégis megtörténne, ezt a zsidó állam nem hagyja válaszlépés nélkül.
Zoom
A Jediot Áháronot szemléltető térképe
Ma éjfél után nem sokkal Izrael föld-föld (más jelentések szerint levegő-föld) rakétatámadást intézett a Damaszkusz közelében levő El-Kiszvában állítólag az iráni hadsereg által és számára létesített katonai objektum ellen. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség elég szűkszavúan csak annyit közölt, hogy a Szíriai Arab Hadsereg légvédelme két támadó izraeli föld-föld rakétát még a becsapódás előtt megsemmisített. Az izraeli Válláh!Hádásot hírportál is csak szíriai forrásokra hivatkozva ad hírt a támadásról, illetve arról, hogy éjfél után Damaszkusz városában is lehetett hallani a rakétabecsapódások okozta nagy erejű robbanásokat, s hogy a főváros közeli településeken áramkimaradások voltak.
Zoom
Az állítólagos iráni katonai létesítmény El-Kiszvában
Nyugati és egyes szíriai hírforrások viszont azt állítják, hogy a Damaszkusztól 15 kilométerre dél-nyugatra levő El-Kiszvá városban létesített – állítólagos – iráni katonai bázist Izrael nem föld-föld rakétákkal támadta, hanem Libanon légteréből harci repülőkről indított levegő-föld rakétákkal. A Jediot Áháronot izraeli lap szíriai kormányzati és a Hizbulláh libanoni sí’ita szervezethez közelálló hírforrásokat idézve pedig azt állítja, hogy az izraeli harci repülőkről indított rakétákkal az El-Kiszvá és Szahnájá városka közti térségen a Szíriai Arab Hadsereg 1. divíziójának lőszerraktárait támadták éjfél után. A légvédelmi rakétákat pedig a damaszkuszi El-Mázá katonai repülőtér mellől indították a támadó rakéták megsemmisítésére.
بالفيديو أبطال دفاعنا الجوي يتصدون للعدوان الصهيوني على مطار دمشق الدولي بنجاح... حياالله الأبطااال
Közzétette: ‎شبكة..عرين الأسود‎ – 2017. szeptember 22.
Hering J. – Kuruc.info