Felrobbantották Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök rezidenciáját a húszi lázadók az arab-félszigeti ország fővárosában, Szanaában; Száleh elhunyt a harcokban – jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolóira hivatkozva.
Száleh halálhírét az al-Arabíja pánarab hírtelevízió jelentette hétfőn a volt elnök pártjából származó forrásokra hivatkozva.
A jemeni belügyminisztérium rádiója, amely a húszik ellenőrzése alatt áll, közölte, hogy Szálehet a húszi fegyveresek ölték meg, akik a robbantás után benyomultak a rezidenciába A híradásban az is elhangzott, hogy hamarosan felvételt közölnek a televízióban a volt elnök holttestéről. A közösségi médiában közben meg is jelent egy felvétel, amelyen egy, Szálehre hasonlító holttest látható. Radfan ad-Dubaisz, Száleh pártjának, az Általános Népi Kongresszusnak egyik vezetője azonban az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva cáfolta az erről szóló híreket, kijelentve, hogy Száleh életben van, és személyesen irányítja a húszik ellen harcoló csapatait.
Az al-Arabíja közben híradásában idézte Ahmed Obeid bin Daghr jemeni miniszterelnököt, aki szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő – akit elismer a nemzetközi közösség – általános amnesztiát hirdet mindenkinek, aki megszakítja kapcsolatait a síita húszikkal. A jemeni vezetéshez közeli egyik forrás az AFP francia hírügynökségnek elmondta, az államfő arra utasította Ali Mohszem al-Ahmar alelnököt, hogy indítson offenzívát a fővárosban tartózkodó húszik ellen. Az offenzíva az “Arab Szanaa” fedőnevet kapta. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció – amely 2015 márciusa óta légierejével segíti Hádi csapatait a jemeni polgárháborúban – már két napja légicsapásokat mér a húszik szanaai állásaira. A koalíció figyelmeztette a szanaai lakosokat, hogy kerüljék el a húszik állásaihoz közeli helyeket.
A jemeni lázadó frakciók és a Szálehhez hű erők között múlt szerdán egy mecset használatba vétele körüli vita miatt belharcok törtek ki, amelyek azóta is folynak, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfőn az al-Kuvait, al-Dzsumhúríja és az-Zavra szanaai kórházak adatai alapján közölte: a harcokban eddig legalább 125 ember meghalt és 238 megsebesült. Száleh hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszi lázadókkal népellenes cselekedeteik, illetve amiatt, hogy Irán politikai akaratát hajtják végre.
A húszi lázadás és az arab tavasz következtében 2011-ben megbuktatott volt elnök és a hozzá hű erők korábban összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert jemeni elnököt, Abed Rabbó Manszúr Hádit és kormányát. A lázadók sikerrel is jártak 2014-ben, Hádi pedig Szaúd-Arábiába menekült. Rijád a húszik iráni támogatását látva 2015 márciusában az általa vezetett arab koalícióval beavatkozott a jemeni polgárháborúba. A lázadók jelenleg a közel-keleti ország északkeleti, míg a kormányerők a délnyugati részeit ellenőrzik.
Frissítés: A húszik szerint Száleh árulóvá vált
Azért végeztek Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökkel, mert árulóvá vált - jelentette ki hétfőn Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezére.
A jemeni felkelők televíziós csatornája, az al-Maszirah által közvetített hosszadalmas beszédében Húszi a Szaúd-Arábia vezette "koalícióra mért történelmi vereségnek" minősítette Száleh meggyilkolását.
A lázadók vezetője Száleh nevének említése nélkül azt állította, hogy tudott a volt jemeni elnöknek az ellenük harcoló koalícióval folytatott kommunikációjáról és terveiről, hogy a húszik ellen forduljon. Mint mondta, többször is figyelmeztette a volt államfőt, hogy vonja vissza áruló milíciáit. Kiemelte: Száleh fegyvereseinek lázadása az Irán támogatását élvező húszik ellen az eddigi legnagyobb kihívást jelentette az ország számára, de három nap alatt leverték őket.
"Ma elbukott az árulás és a hitszegés összeesküvése. Sötét nap ez a koalíciós erők számára" - hangoztatta Húszi. Egyben leszögezte: az Anszár Alláhként is ismert húszik nem éreznek gyűlöletet, s nem terveznek megtorlást Száleh pártja, az Általános Népi Kongresszus (GPC) ellen. A GPC Száleh elnöksége idején volt kormányzó párt, időközben azonban megosztottá vált.
Szemtanúk beszámolói szerint időközben alábbhagytak a harcok, s a Szálehhez hű milíciák sorra megadják magukat a húszi erőknek. Arról is érkeztek jelentések, hogy helyenként ostromgyűrűbe fogták a volt elnök csapatait.
Értesülések szerint Szanaa déli negyedeiben, ahol a legsúlyosabb összecsapások zajlottak, a húszik elfogták Száleh családtagjait, illetve hívei ellen razziákat tartanak a fővárosban, többeket őrizetbe véve.
A nap folyamán a 75 éves Ali Abdullah Száleh életét vesztette a húszi lázadókkal vívott harcokban a főváros, Szanaa külterületén. GPC-képviselők elmondása szerint Szálehet a párt főtitkárával, Jasszer el-Avadival együtt gyilkolták meg.
(MTI)