Horst Seehofer távozik a bajor miniszterelnöki tisztségből 2018 első negyedévében, ezt személyesen is bejelentette hétfőn Münchenben.
Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján megerősítette, hogy a kormányfői tisztséget Markus Söder tartományi pénzügyminiszternek adja át. Hozzátette, hogy a CSU élén tovább folytatja munkáját, és a december közepén tartandó pártkongresszuson ismét elindul az elnöki tisztségért.
A CSU így a kormányfői és a pártelnöki tisztség szétválasztásával, kettős vezetéssel vág neki a 2018-as tartományi törvényhozási (Landtag-) választásnak. Ez a feladatmegosztás megerősíti a párt összetartását, és ugyan "nem garantálja a választási sikert, de megteremti a feltételeket hozzá" - mondta Horst Seehofer.
Egyelőre ugyan még az sem biztos, folytatja-e munkáját a német nagykoalíció, ám a késlekedésnek nemcsak a szociáldemokraták belső vívódása az oka, hanem a CDU testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) válsága is. A legutóbbi felmérés szerint a párt már csak 37 százalékon áll Bajorországban, ami egyetlen hónap alatt is négy százalékos visszaesés és 10,7 százalékkal kevesebb annál, mint amennyit a párt a legutóbbi tartományi választáson szerzett. Ez azt jelenti, hogy a jövő évi tartományi voksolásra készülő CSU egyedül már nem lenne képes kormányozni.
Jöhetne egy kis jobbra tolódás
A válság oka a pártelnök, Horst Seehofer bajor miniszterelnök népszerűtlensége. Egyre nagyobb nyomás nehezedett rá, hogy valamelyik tisztségétől – a CSU elnökségétől vagy a kormányfőitől – váljon meg. Nagy kérdés azonban, ki lesz majd a párt új erős embere. Amennyiben Markus Söder követné Seehofert a pártelnöki tisztségben, az egyértelműen a párt jobbra fordulását eredményezné. Joachim Herrmann szövetségi belügyminiszter viszont inkább a jelenlegi kurzust folytatná.
(MTI - Népszava)