Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a december 21-i parlamenti választásokat megelőző hivatalos kampány Katalóniában.
A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) hajnalig tartó kampánynyitó rendezvényén üresen hagyták azon tagjaik székét, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak a katalán függetlenségi népszavazás illegális megrendezése, és a katalán függetlenség október 27-i parlamenti kinyilvánítása miatt. Köztük van Oriol Junqueras listavezető is.
„Oriol Junqueras továbbra is börtönben van, mert félnek tőle. Mert ő az igazság és a remény szimbóluma. Mert tudják, hogy számunkra ő a legjobb jelölt a katalán köztársaság előmozdításához" – hangsúlyozta beszédében Marta Rovira, a párt főtitkára a Vicben tartott rendezvényen.
Felszólalt Carles Mundó volt katalán igazságügyi tanácsos is, akit hétfőn kora este helyeztek óvadék ellenében szabadlábra. „Meg kell nyernünk ezt a választást kétségbevonhatatlanul, hogy megmutassuk az egész világnak: a katalán nép sosem adja fel a szabadság ügyének védelmét" – mondta.
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Brüsszelből küldött videoüzenetét vetítették le pártja, az Együtt Katalóniáért (Junst pel Catalunya) barcelonai kampánynyitóján.
Ezen arról beszélt, hogy a december 21-i választás az október 1-jei függetlenségi népszavazás második fordulójának tekinthető, és arra kért mindenkit, ne felejtse el, mi is történt azon a napon. „Nemzet" és „alávetettség" között kell választani – jelentette ki.
Inés Arrimadas, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt elnökjelöltje szerint a választások lehetőséget adnak arra, hogy Katalónia visszakapja az autonómiát és az intézményeket, amelyeket Junqueras és Puigdemont veszélybe sodort. Ehhez azonban „elengedhetetlen, hogy a csendes többség tömegesen jelenjen meg a szavazóurnáknál", és azt mondja, hogy elég. A legutóbbi, hétfőn közzétett közvélemény-kutatás ezt a pártot hozta ki a választások lehetséges győzteseként.
A Katalán Szocialista Párt (PSC) l'Hospitalet de Llobregatban tartott rendezvényén Miquel Iceta listavezető arról beszélt, hogy ez nem a megosztottság pillanata, hanem a párbeszédé, a hidaké és nem az árkoké, valamint ők azok, akik képesek megteremteni a megbékélést.
„Nálunk a kulcs a helyzet feloldására" – fogalmazott Xavier Domenech, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Comú) nevű párt elnökjelöltje szintén a Barcelona melletti l'Hospitalet de Llobregatban rendezet kampánynyitó eseményen.
A baloldali párt nem tagja sem a függetlenségi, sem az azzal szemben létrejött másik nagy katalán politikai blokknak. Több közvélemény-kutatás szerint is a mérleg nyelve lehet, ha a választásokon a két nagy erő egyike sem szerez kormányzóképes többséget.
Carles Riera, a katalán függetlenségi és baloldali Népi Egység (CUP) nevű párt listavezetője a most kezdődő kampányt az elnyomás elleni küzdelemként definiálta a barcelonai nyitóünnepségen, amelyen továbbra is a Spanyolországtól való elszakadás mellett foglaltak állást a résztvevők.
Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán elnökjelöltje a barcelonai kampánynyitón azt hangsúlyozta: garantálja a jövőt, az együttélést, és Spanyolország egységét az, aki rájuk szavaz.
A Néppárt a spanyol társadalomkutató központ (CIS) hétfői közvélemény-kutatása szerint a PP a pártok közül az utolsó helyen juthat be a katalán törvényhozásba a választásokon.
A hivatalos választási kampány december 19-ig tart, a jogszabályok szerint arra a pártok egyenként legfeljebb 3,9 millió eurót (1,2 milliárd forint)költhetnek.
Visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont és leváltott kormánya négy tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság. Pablo Llarena bíró döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a politikusoknak, úgy tűnik, szándékában áll visszatérni Spanyolországba, mivel jelöltek a katalán parlamenti választásokon. Ennek ellenére az öt katalán politikus nem hagyja el Belgiumot – jelentett ki Paul Bekaert, a volt katalán elnök egyik ügyvédje Brüsszelben. Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy védencei azonnal visszatérnének Katalóniába, ugyanis Puigdemont a megismételt katalán parlamenti választások kampányát Belgiumból is folytatni tudja.
A spanyol sajtó bírósági forrásokra hivatkozva azt írta: a nemzeti elfogatóparancs továbbra is érvényben marad a Brüsszelben lévő volt katalán kormánytagokkal szemben.
A La Libre Belgique belga napilap arról számolt be, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság keddi döntését követően Jaume Alonso Cuevillas, védőügyvéd a katalán televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, Spanyolország attól fél, hogy a belga döntés arculcsapás lesz számára. Az elfogatóparancs visszavonásának valódi oka a spanyol kormány attól való félelme, hogy Belgium megtagadja a kiadatást a tisztességes eljárás lefolytatása hiányának veszélye miatt – húzta alá.
(MTI)