Erdogan először Athénba, majd a nyugat-trákiai Komotinibe utazik, ahol felkeresi a helyi török kisebbséget – közölte a Hürriyet.
A török elnök a fővárosban várhatóan Prokopisz Pavlopulosz görög elnökkel, Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel, valamint Kiriakosz Micotakisszal, az ellenzéki Új Demokrácia párt vezetőjével folytat megbeszéléseket.
A kétnapos tárgyalássorozat fő témái az Égei-tengeri katonai jelenlét, valamint az egymás országaiban élő török és görög kisebbségek ügye, továbbá Ciprus kérdése, Törökország és az Európai Unió viszonya, illetve a kétoldalú kapcsolatok, a menekültválság és a terrorizmus elleni együttműködés lesznek.
Erdogannak ez már az ötödik hivatalos görögországi útja, de korábban mindig miniszterelnökként látogatott a szomszédos országba. A török államfőt Pavlopulosz hívta meg még tavaly júniusban, amikor Binali Yildirim török kormányfő járt nála az athéni rezidencián.
A két ország viszonya különösen azután vált feszültté, hogy a görög igazságszolgáltatás az év elején megtagadta azoknak a török katonáknak a kiadatását, akik a tavaly július 16-i török puccskísérlet kudarcát követően menekültek helikopterrel Görögországba.
Hakan Cavusoglu török miniszterelnök-helyettes november végén azt mondta, a görögök és a törökök szomszédok, amin nem tudnak változtatni, Görögország és Törökország vagy együttműködik és a térség két erős országává válik vagy továbbra is viszálykodik.
Celal Bayar akkori török köztársasági elnök 1952-ben látogatott Athénba.
(MTI)