Magyarország számára a magyar-macedón együttműködés három szempontból rendkívül fontos: a migráció, az EU- és NATO-bővítés, valamint a gazdaság aspektusából - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéból telefonon adott nyilatkozatában.
A biztonság szempontjából kritikus fontosságú, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal továbbra is zárva maradjon – szögezte le Szijjártó Péter, majd úgy folytatta, hogy a térségben minden egyes olyan elmozdulás, amely a határok könnyebb átjárhatósága felé mutat, újabb százezrek számára jelentene biztatást arra, hogy keljenek útra.
A macedón kormány megerősítette, hogy továbbra sem változtat migrációs politikáján, és nem engedélyezi az illegális határátlépéseket, Magyarország pedig továbbra is 30 fős rendőri kontingenssel segíti a macedón-görög határ védelmét.
A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a magyar rendőrök részt vesznek a macedón határ menti járőrözésben, az embercsempész-bandák elleni küzdelemben, valamint a határon esetleg átjutó migránsok feltartóztatásában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő magyar rendőri kontingens január 10-én érkezik meg Macedóniába. Az emberállomány mellett a technikai segítséget is fenntartja Budapest. Korábban már 100 kilométernyi pengésdrótot, számítógépeket, ujjlenyomatvevő-készülékeket biztosítottak a macedónok számára.
Magyarország – a saját és Közép-Európa biztonsági érdekéből fakadóan – továbbra is azt szorgalmazza, hogy a macedónok integrációs folyamatát gyorsítsák fel, ennek érdekében pedig Budapest azt szorgalmazza, hogy a júliusi NATO-csúcs napirendjén mindenképpen szerepeljen a bővítés, és az Európai Unió februári bővítési munkaprogramjában végre nevezzék meg a macedón csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját.
Szijjártó Péter a gazdasági kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom tavaly 45 százalékkal nőtt, az idei év első kilenc hónapjában pedig már 47 százalékkal bővült, tehát már szeptemberig meghaladta a tavalyi egész éves adatot. Emellett a magyar gazdaság zászlóshajói továbbra is intenzíven érdeklődnek a macedón piaci lehetőségek iránt.
A magyar tárcavezető elmondta, hogy tárgyalópartnereivel szót ejtett Macedónia nevének megváltoztatásáról, amelyre Szkopje az euroatlanti integráció érdekében hajlandó lenne.
(MTI)