Felfüggesztette Donald Trump amerikai elnöknek a bevándorló gyermekeket védő program (DACA) befejezéséről szóló rendeletét helyi idő szerint kedden egy kaliforniai szövetségi bíró. William Alsup bíró a per végéig függesztette fel a rendelet végrehajtását.
Az Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért (Deferred Action for Childhood Arrivals, DACA) nevű programot még 2012-ben Barack Obama elnök hívta életre rendeleti úton. Lényege, hogy akiket gyerekként a szüleik vittek az Egyesült Államokba, azok kérhetik, hogy ne toloncolják ki őket. A DACA-ban mintegy 800 ezer, elsősorban mexikói és latin-amerikai vesz részt, akik most már többségében fiatal felnőttek.
A kaliforniai bíró most hangsúlyozta, a DACA-t támogató ügyvédek világosan kimutatták, hogy a fiatal bevándorlók "hihetően komoly és jóvátehetetlen károkat" szenvednének. Hozzátette, ezeknek az ügyvédeknek nagy esélyük van arra, hogy a perben nyerjenek.
Trump elnöki programjában hirdette meg a DACA felszámolását. 2017 szeptemberében 15 szövetségi állam és Washington is beperelte az elnököt a megszüntetést elrendelő törvény miatt.
(MTI)