Több tízezer felforgató és hasznos idióta vonult az utcára az osztrák fővárosban rendezett kormányellenes tüntetésre, arra szólítva föl Európát, hogy bojkottálja az új jobboldali kabinet szabadságpárti minisztereit.
Zoom
A rendőrség becslése szerint mintegy húszezren vettek részt a tüntetések, de a szervezők nyolcvanezresre tették a tömeget.

A demonstrálók között voltak anarchisták, homokosok, antifasiszták, demokraták és egyéb szélsőbaloldali felforgatók, de felvonult egy, Nagymamák a jobboldal ellen nevű csoport is. Egyes tüntetők plakátjai azt hirdették, hogy nem szabad megengedni a "náciknak", hogy kormányozzák az országot. A tüntetés idején mintegy ezer rendőr ügyelt a biztonságra, a hatóságok szerint a demonstráció békésen zajlott.
Saját (?) hazájuk ellen hangoltak
A tiltakozók arra szólították az európai kormányokat, hogy bojkottálják az új osztrák kabinetben részt vevő, szerintük (és hozzájuk képest valóban, de csakis hozzájuk képest - a szerk.) szélsőjobboldali szabadságpárti kormánytagokat, és ne működjenek együtt Ausztriával, amikor az év második felében átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Zoom
A múlt hónapban megalakult új osztrák kormányban a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kisebbik koalíciós partnere a szélsőjobboldalinak tartott, valójában Izrael-barát Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Mindkét párt az illegális migráció megfékezését és az radikális iszlamizmus elleni harcot tűzte zászlajára.
Zoom
Ennyit ér a múlt megtagadása
Noha az FPÖ azt mondja, hogy háta mögött hagyta a pártalapítók múltját, és elítéli az antiszemitizmust, ellenlábasai továbbra is rasszizmussal és zsidóellenességgel vádolják.
"Nagyon fontos, hogy az osztrák társadalom megmozduljon. Az FPÖ nemcsak populista, hanem ellensége a demokráciának" - hangoztatta a tüntetésen felszólaló egyik zsidó, Benjamin Abtan, az EGAM nevű antirasszista európai mozgalom elnöke. Idézte szónoklatában Hebert Kickl szabadságpárti belügyminisztert, aki a minap azt javasolta egy sajtótájékoztatón, hogy a menedékkérőket "koncentráltan" kellene alapellátó-központokban elhelyezni, felgyorsítandó a kérelmek elbírálását. Ausztriában ez felzúdulást keltett, mert "sokan" azt magyarázták bele, hogy a tárcavezető ezzel a nemzetiszocialista korszak koncentrációs táboraira utalt. Kickl természetesen ezt határozottan tagadta.
(MTI nyomán)