Az Egyesült Államok kongresszusának szenátora akar lenni a katonai titkok kiszivárogtatásáért börtönt megjárt, férfiból nőnek beállított kreatúrává változtatott "Chelsea" Manning. Választási indulásához már benyújtotta a szükséges iratokat – adta hírül szombaton a Reuters hírügynökség.
Zoom
Bradley Manning férfiként
Manning Maryland államban szeretné megszerezni a Demokrata Párt jelöltségét.
Zoom
Most már Chelseaként lenne szenátor "asszony"
Az eredetileg férfi – Bradley – Manning bő fél éve szabadult, tavaly májusban. Azért került börtönbe, mert az amerikai hadsereg tagjaként 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a Wikileaks szivárogtató portálnak. Bár 35 évre ítélték, csak hét évet ült, mert egy évvel ezelőtt Barack Obama, az előző amerikai elnök az ötödére csökkentette Manning büntetését.
Zoom
Ben Cardin pedigréje sem utolsó
A demokraták hagyományosan erősek Marylandben, Manningnek azonban hátrányos helyzete ellenére nehéz lesz kitúrni ott párt zsidó szenátorát. Ben Cardin már 2006 óta őrzi pozícióját, 2012-ben nagy fölénnyel verve meg republikánus kihívóját. Cardin szenior demokrata tagja a szenátus külügyi bizottságának, és a várakozások szerint a 74 éves politikus újra megméretteti magát.
(Reuters - MTI nyomán)