A fundamentalista muszlim terrorcsoport hétfőn tett közzé egy huszonegy perces felvételt, amin 12 fogva tartott és átnevelt, csecsemőt tartó nő volt látható és hallható.
A mutatott fiatal nők elmondásuk szerint tagjai a 2014-ben elrabolt kétszázhetven chiboki iskolás lányoknak, akik közül jelenleg körülbelül százat tart fogva a szervezet. A felvételen az egyik csadoros nő elmondja, hogy jó soruk van elrablóik mellett, boldogok, mert a Boko Haramnál meglelték hitüket, és ha Allah irgalmas, soha nem térnek haza.
A csoport vezetője, Abubakar Shekau is szerepel a felvételen. Elmondása szerint a lányokat "örökbe fogadták", akik ennek hála megmenekültek a Nyugat mérgező tanításai elől. Ez a nyilatkozat nem meglepő, hiszen maga a Boko Haram szavak az Észak-Nigériában elterjedt hausa nyelven azt jelentik, hogy a tiltott nyugati oktatás.
A nyugatikultúra-ellenes csoport 2014-es emberrablása nagy hírverést okozott világszerte, hírességek által támogatott „Hozzátok vissza lányainkat!” kampány sikerének is köszönhető, hogy több mint százhetven lányt elengedtek már. Bár ez örömteli, különböző segélyszervezetek úgy vélik, hogy a csoport több ezer felnőttet és gyereket rabol el minden évben, akiknek ügye nem kerül a nagy nyilvánosság elé.
A Boko Haram 2009-es alakulása óta több mint húszezer embert ölt meg, és több millió embert kényszerített észak-nigériai otthonának elhagyására, ahol pokolgépei mai napig szedik áldozataikat.
(Híradó - Reuters nyomán)