Svédország mindent megtesz, ami szükséges a bandák közti, halálos lövöldözések sorába torkolló erőszak megfékezésére, beleértve a hadsereg bevetését is – jelentette ki Stefan Löfven miniszterelnök.
„Nem az első választásom lenne a hadsereg behívása, de felkészültem rá, ha szükséges, hogy eltapossuk a szervezett bűnözést” – mondta a kormányfő a TT hírügynökségnek. Löfven a törvények szigorítását, illetve 7,1 milliárd korona (222 milliárd forint) extra támogatást ígért a rendőrségnek.
Az egyébként békésnek és biztonságosnak számító országban a helyi média szerint az elmúlt években eldurvult a rivalizálás a bandák közt a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció bevételéért és a védelmi pénzekért. 2016-ban százhat embert öltek meg a tízmilliós országban, de az idei év első hetében négy embert lőttek agyon, egy pedig akkor halt meg, amikor felvett egy kézigránátot Stockholm külvárosában, egy metróállomásnál.
A közbiztonság várhatóan kiemelt kérdés lesz a szeptemberi választást megelőző kampányban, főleg a jobboldali Svéd Demokraták párt veheti napirendre ezt, amely összekapcsolja a bűnözés növekedését és a bevándorlás kérdését. A bűnmegelőzési tanács felmérése szerint sikeresen, hiszen az emberek egyre jobban aggódnak a bűnözés miatt, illetve fogy a rendőrségbe és igazságszolgáltatásba vetett bizalom.
(MNO nyomán)