A területi kérdéseken túlmutató különleges státusz mellett foglalt állást Jeruzsálem számára Ferenc pápa az Egyiptom szunnita vallási vezetőjéhez intézett levelében, amelyet csütörtökön ismertetett a Vatikán.
„Biztosítom, hogy szüntelenül Isten segítségét fogom kérni a béke ügyéért, egy igazi, valódi békéért” – olvasható a katolikus egyházfő Ahmed al-Tajebnek szóló üzenetében. Az al-Azhar mecset nagyimámjának pártfogásában Kairóban konferencia zajlik Jeruzsálem ügyéről.
A jelenleg dél-amerikai apostoli látogatáson tartózkodó pápa a levélben úgy fogalmazott: imádkozik azért, hogy a hatóságok „törekedjenek az újabb feszültségek elkerülésére és arra, hogy minden erejükkel támogassák az egyetértés, az igazság és a biztonság előmozdítását a Szentföld lakói számára”.
Amit őt illeti, a Vatikán mindig is az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd helyreállításának szükségességét fogja hangsúlyozni a tárgyaláson alapuló megoldás érdekében, amelynek egy olyan békés együttéléshez kell vezetnie, amely a két nép között és nemzetközileg is elfogadott határok mentén alapul – emelte ki. Mindezt „teljes tiszteletben tartásával Jeruzsálem különleges helyzetének, amelynek jelentősége meghalad a területi kérdésekre vonatkozó bárminemű megfontolást” – tette hozzá a katolikus egyházfő.
Ferenc pápa többször is felszólalt a témával kapcsolatban az amerikai elnöknek a muszlim országokban nagy felháborodást és tüntetéshullámot kiváltó döntése óta. A katolikus egyházfő emellett megbeszéléseket folytatott többek között Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, II. Abdalláh jordániai királlyal és Recep Tayyip Erdogan török államfővel is a témában. A török elnököt a Vatikánban fogadja Ferenc pápa február 5-én.
(MTI)