A katalán parlament nagy többséggel őt támogatja az autonóm régió elnökségi tisztségére – jelentette ki kedden koppenhágai sajtótájékoztatóján Carles Puigdemont leváltott katalán elnök.
„Megválasztott elnök vagyok … és nagy többség akar elnöknek jelölni törvényhozásunkban, tehát ez része a megoldásnak” – mondta Puigdemont.
A volt katalán államfő arra az újságírói kérdésre, hogy visszamegy-e Spanyolországba önkéntes száműzetéséből, így felelt: „Visszatérésem Barcelonába nem csak az ügyünket támogató katalánoknak lenne jó hír, de a spanyol népnek és demokráciának is”. Ugyanakkor nem mondta, mikor, illetve, egyáltalán visszatér-e hazájába.
Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a nap folyamán az Antena 3 rádióban arról megkérdezték, hogy a madridi vezetés tart-e attól, hogy Puigdemont egyszer csak feltűnik a katalán parlamentben. “Nagyon is aggódunk, mert nem tudjuk, hogy egy ilyen viselkedésű ember mire képes” – válaszolta a tárcavezető. Zoido szerint a biztonsági erők komoly kihívásnak néznek elébe, hiszen számtalan módon el lehet jutni Katalóniába. „Minden lehetőséget megvizsgálunk. Biztosra megyünk, hogy még egy gépkocsi csomagtartójában se tudjon bejutni” – hangoztatta.
Puigdemont kedden dán ellenzéki parlamenti képviselők egy csoportjával találkozott a koppenhágai törvényhozás épületében. A leváltott katalán vezetőt Magni Arge Feröer szigeteki képviselő fogadta az egyébként nem hivatalos beszélgetésre. Mint mondta, ez a legjobb módja annak, hogy megértsék, mi zajlik Katalóniában.
Dániának két, széles körű autonómiával rendelkező területe van, a Feröer szigetek és Grönland. Mindkét térség nemzetként tekint önmagára, és ismételten felvetette a teljes függetlenség elképzelését. A feröeriek április 25-én szavaznak egy új alkotmányról, amelyről kormányfőjük, Aksel V. Johannesen azt mondta, tükröznie kell „nemzeti identitásukat” és „önrendelkezési jogukat”.
Roger Torrent, a katalán parlament elnöke hétfőn Carles Puigdemontot nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára.
A függetlenségpárti katalán vezető Dániába tett látogatásával csaknem három hónap után először hagyta el Brüsszelt, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült.
(MTI)