Lengyelország és a lengyel nép rágalmazásának, vádolásának kívánja elejét venni a varsói parlament alsóházában pénteken már megszavazott törvényjavaslat, amelynek hatályba lépése után - függetlenül attól, hogy valaki melyik állam polgára - akár hároméves szabadságvesztésre is ítélhető az, aki a nagy nyilvánosság előtt a lengyeleknek a holokausztban való bűnrészességét állítja. Izraelben a lengyel törvénykezdeményezés hallatán már tegnap este fölbolydult az ottani politikai és vallási élet. Az Izrael-díjas Jiszráél Méir Lau, a zsidó állam korábbi országos főrabbija, jelenleg a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpont igazgatótanácsának elnöke szerint a lengyeleknek meg kell vizsgálni a lelkiismeretüket, mert "nem véletlen az, hogy a németek kizárólag lengyel földön állítottak föl haláltáborokat" – írja a Jediot Áháronot című izraeli lap.
Zoom
Jiszráél Méir Lau rabbi (fotó: Janek Skarzynski)
Lengyelország tel-avivi nagykövetségének ügyvivőjét mára berendelték "tisztázó beszélgetésre" az Izraeli Külügyminisztériumba. A szombat kimenetele után már tegnap este megszólalt Jiszráél Méir Lau vezető rabbi, aki egyben a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpont igazgatótanácsának elnöke is. "A végső megoldás a németek ötlete volt, s ők is hajtották végre. A lengyel népnek azonban lelki számvetést kell végezni, miért fordulhatott elő az, hogy a németek az összes haláltábort kizárólag az ő országuk földjén létesítették, és sehol máshol a világon" - mondta "a lengyelországi haláltáborokat túlélt Jiszráél Méir Lau rabbi".
"A Lengyelországban született Jiszráél Méir Lau rabbi, a Lengyelország földjén létesített Treblinka és Buchenwald megsemmisítő táborok túlélője rámutatott, hogy a történelmet nem lehet megváltoztatni", idézi a Jád Vásém elnökét a Jediot Áháronot. (A vezető izraeli lap írója vagy a rabbi – vagy mindketten – azt sem tudják, hogy Buchenwald nem lengyel földön van, hanem a németországi Weimar közelében. Ezek után vigyáznunk kell, mert a magyarországi németek a mi Bakonyunkat Buchenwaldnak, azaz "Bükkerdőnek" mondják… - H. J.)
Zoom
Jiszráél Méir Lau rabbi Pan Gimun korábbi ENSZ-főtitkárral Auschwitzban (fotó: Reuters)
A Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeum igazgatótanácsának elnöke, Jiszráél Méir Lau rabbi ezután továbbmegy a történelmi magyarázat terén: "Más országokban is létesítettek szörnyű és félelmetes gyűjtőtáborokat, de ott nem voltak gázkamrák, s nem pusztították az embereket futószalagon (…) Más országokban gyűjtőtáborok voltak. Minden európai országban voltak ilyen gyűjtőtáborok, még nyugaton is. De a megsemmisítő táborokat csak Lengyelországban állították föl", állította Jiszráél Méir Lau rabbi. De hogy miért éppen Lengyelországban, erre a kérdésre a rabbi ezt mondta: "A német cinizmus valószínűleg megakadályozta ezeknek a haláltáboroknak Németország területén való fölállítását abból a megfontolásból, hogy ha a világ (sic!) bombázza majd az oda vezető vasútvonalakat, ezt ne Németország területén tegyék, hanem a lengyel szomszédoknál. A németek ezt ugyan nem ismerik be, ám a józan ész ezt diktálja."
A "tekintélyes" rabbi ezután még inkább vádolja a lengyeleket: "A lengyelek tuszkoltak be bennünket a vagonokba. Nem minden betuszkoló volt német és ukrán. Igaz, Iván Demjanjukot nem szabad feledni, de sok lengyel is segédkezett (a németeknek – H. J.). A magyarok talán nem segédkeztek nekik? S a csehek, az olaszok és a franciák? Lengyelországnak saját magának el kell végezni az átfogó és alapos vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy miért éppen náluk létesült az összes megsemmisítő tábor?", jelentette ki Izrael volt országos főrabbija.
Zoom
Piotr Kozłowski lengyel diplomata megérkezik az Izraeli Külügyminisztériumba (fotó: Joáv Dutkevics)
Ma délelőtt az Izraeli Külügyminisztériumba rendelték Piotr Kozłowskit, a lengyel nagykövet helyettesét "tisztázó megbeszélésre". Megjegyezzük, hogy tegnap este a szombat kimeneteléig csak kevés izraeli politikus szólalt meg, nehogy megszegjék a szombat szentségét, ám a goj lengyelt a vasárnap ellenére is be lehetett citálni a Külügyminisztériumba. A lengyel diplomata a rá várakozó újságíróknak a több között azt mondta: "Mi nem kívánjuk átírni a történelmet, hanem ezzel a törvénnyel éppen az ellenkezőjét, igazságot szeretnénk szolgáltatni. A mostani beszélgetésen azt hallottam, amire számítottam", Piotr Kozłowski a lengyel nagykövet helyettese.
Miri Regev likudos miniszter a mai kormányülés előtt a következő keresetlen szavakkal illette a lengyel törvénykezdeményezést: "Ez a törvény szégyen a lengyel parlamentre. Mindnyájan értjük azt, hogy a megsemmisítő táboroknak német nevük van, de azt is tudjuk, hogy a legnagyobb zsidó temető Lengyelországban van, ahol a zsidókat halálra égették a megsemmisítő táborokban. A történelmet nem lehet átírni" – mondta Miri Regev kultúráért és sportért felelős izraeli miniszter.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Tavalyelőtt még együtt tiltakoztunk - emlékeztették a lengyelek a zsidókat
Lengyelország és Izrael 2016-ban közös nyilatkozatban tiltakoztak a történelem-hamisítás, ezen belül a "lengyel haláltáborok" kifejezés használata ellen – válaszolta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnapra virradóra arra, hogy Tel-Aviv az adott témában készülő lengyel jogszabály módosítását kérte.
A lengyel kormányfő által említett nyilatkozatban a két ország tiltakozott a zsidó és a lengyel nemzet történelmének "mindenféle olyan hamisítása ellen, amely tagadná, illetve kicsinyítené a zsidóknak a holokauszt idején viselt áldozatát, vagy olyan hibás fogalmakat használna, mint amilyen a lengyel haláltáborok"– olvasható Morawiecki Twitter közösségi honlapján.
"A zsidóknak, a lengyeleknek és mindazoknak, akik áldozatok lettek, azok emlékezetét kell őrizniük, akiket a német nácik meggyilkoltak" – olvasható a lengyel kormányfő egy másik bejegyzésében, amely leszögezi: "Auschwitz-Birkenau nem egy lengyel elnevezés, az Arbeit Macht Frei nem egy lengyel mondat". Az izraeli tiltakozásra a lengyel külügyminisztérium szombat éjjel közleményben reagált. A jogszabály pontosan meghatározza a büntethető eseteket, így nem korlátozza a kutatást, a történészviták és a művészi tevékenység szabadságát – írták. Tel-Aviv többek között ezt emelte a lengyel törvénytervezet elleni kifogásul.
Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök is annak a reményének adott hangot Twitter-üzenetében, hogy a jogszabályra vonatkozó “minden kétséget eloszlatnak". A lengyel államfői hivatal vasárnap közölte: Krzysztof Szczerski, a lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára hétfő délután egyeztet a témáról Izrael varsói nagykövetével. Szczerski korábban kilátásba helyezte: Andrzej Duda elnök akkor fogalmaz meg végső véleményét a jogszabályról, ha azt a szenátus is megvitatta, és "alaposan elemzi" a végleges formájában jóváhagyására bocsátott változatot.
A 2016 óta készülő jogszabállyal Varsó mindenekelőtt a nyugati sajtóban alkalmazott szófordulatok használatát akarja korlátozni. Varsó több éve próbálja felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy a "lengyel haláltáborok típusú kifejezések sértőek és "ellentmondanak az igazságnak, mert a táborokat a náci németek hozták létre a megszállt Lengyelország területén, eredetileg lengyel foglyok számára. Izrael szombaton a törvény módosítását kérte Lengyelországtól.
(MTI nyomán)