Körülbelül hétszáz ember dolgozik három műszakban a Moszkva közelében, a Ramenszkojei járásban lezuhant utasszállító repülőgép katasztrófájának helyszínén, kétszáz jármű és kutatásra szolgáló gépek támogatásával – közölte hétfő reggel a rendkívüli helyzetek oroszországi minisztériumának szóvivője.
A terepen a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság 70 szakértője is vizsgálódik. A roncsok körülbelül harminchektáros területen szóródtak szét, a holttestek és a gép maradványainak felkutatása akár egy hétig is eltart.
A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság Orszkba tartó An-148-asa vasárnap négy perccel a felszállása után eltűnt a radarernyőkről. A gép lezuhant, 65 utasa és hatfős személyzete meghalt. A járaton a jelentések szerint három külföldi - azeri, illetve svájci - állampolgár utazott. Az orosz áldozatok közül 35-en Orenburg megyében, tízen Moszkvában, négyen Szaratovban, hárman Szentpéterváron, a többiek pedig az ország más részein éltek.
A Kommerszant című gazdasági napilap szerint a szakértők a hajtómű kigyulladását, a sebességmérő meghibásodását, a jegesedést és a pilóta hibáját tartják a legvalószínűbbnek a tragédia lehetséges okai közül. A terrortámadást a lap szerint nem sorolják ezek közé, de nem is vetették el véglegesen.
Az áldozatokat Moszkvában azonosítják majd. Hozzátartozóiktól Orszkban hétfőn kezdik meg a mintavételt.
Orszkban hétfőn gyásznapot tartanak, Moszkvában pedig a tragédia miatt törölték a hétfőre tervezett farsangi mulatságokat.
Frissítés: Tüzetesen átvizsgálták a gépet a baleset előtt
A baleset előtt egy hónappal tüzetesen átvizsgálták a vasárnap lezuhant Antonov An-148-as gépet.
A Flightglobal légügyi szaklap a légitársaságtól kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írta, hogy a gépen januárban végeztek el egy úgynevezett C-checket, amelyet bizonyos időközönként minden repülőgépen el kell végezni. Ennek keretében vizsgálták a szárnyakat, a hajtóműveket, a gép törzsének strukturális elemeit, rozsdásodást is.
A felszállás előtti rutinellenőrzés szintén nem mutatott rendellenességet, ezt a feladatot egy olyan mérnök végezte el, aki a balesetben szintén életét vesztette, ő is a géppel utazott. Az Antonov An-148-100-as aznap a harmadik útját teljesítette, és Domogyedovóban cserélték a személyzetet. A gép kapitánya a típuson 2100 órát, összesen 5100 órát repült, az első tiszt pedig 812 órát repült a balesetig az Antonov An-148-assal.
A légitársaság közölte, hogy a vizsgálatok végéig felfüggesztette az An-148-as üzemeltetését. A szaratovi székhelyű, főként orosz repülőterekre közlekedő légitársaságnak öt ilyen típusú gépe maradt, mellettük szintén regionális Jakovlev Jak-40-eseket, illetve Embraer E-195-ösöket üzemeltetnek.
A Szaratovszkije Avialinyii regionális, sugárhajtású gépe vasárnap délután tűnt el a radarokról nem sokkal felszállás után, a gép roncsait Moszkvától 80 kilométerre keletre találták meg. Egy ipari videokamera rögzítette a becsapódást, amelynek helyszínén egy hétszer négyméteres, másfél méter mély krátert találtak. A gépen utazó 71 ember életét vesztette.
2. frissítés: Csak a földbe csapódás után történt robbanás
Megkezdődött Moszkvában az orosz főváros közelében lezuhant utasszállító repülőgép két fekete dobozának vizsgálata, amely a pilóták üzenetváltásait, valamint a repülési adatokat rögzíti – közölte az állami légiforgalmi hivatal.
A kutatóegységek a nap folyamán elvégezték a terep elsődleges átvizsgálását a gép lezuhanásának 30 hektárnyi helyszínén, ahol több mint 1400 emberi maradványt gyűjtöttek össze a repülő csaknem 500 darabjával együtt. A terep részletes átkutatása akár egy hétig is eltarthat majd. A munkálatokban 1079 ember vett részt 203 jármű és kutatásra szolgáló gépek támogatásával. Az áldozatok maradványainak genetikai azonosításához hétfőn a repülőgép célállomásán, Orszkban 29 hozzátartozótól vettek DNS-mintát.
Az utasszállító zuhanás közben nem égett
Szvetlana Petrenko, a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője kijelentette, hogy a repülőgépen már a földbe csapódás után történt robbanás, az utasszállító zuhanás közben nem égett. Az orosz médiában megjelent szemtanúi beszámolók egy része szerint viszont a repülőgép már égett vagy füstölt, mielőtt lezuhant.
A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság Orszkba tartó An-148-as típusú utasszállítója vasárnap négy perccel a felszállása után eltűnt a radarok képernyőjéről. A gép lezuhant, 65 utasa – köztük három gyermek – és hatfős személyzete életét vesztette. A járaton három külföldi – egy azeri, egy svájci és egy kazah – állampolgár utazott. Az orosz áldozatok közül 35-en Orenburg megyében, tízen Moszkvában, öten Szentpéterváron és Leningrád megyében, négyen Szaratovban, a többiek pedig az ország más részein éltek.
A Szaratovszkije Avialinyii felfüggesztette az An-148-as típusú gépeinek üzemeltetését. A légitársaság szerint a szerencsétlenül járt utasszállító felszállás előtti vizsgálata nem állapított meg műszaki hibát. A cég vezérigazgatója, Alekszej Varhomejev Moszkvába utazott, hogy segítse a nyomozást. A Moszkva és az Orszk közötti légi járatok üzemeltetését az Izsavija légitársaság vette át.
A vizsgálatba egyébként bekapcsolódik a géptípust kifejlesztő ukrán Antonov vállalat képviselője is. A katasztrófát szenvedett gépet licenc alapján az oroszországi Voronyezsben szerelték össze 2010-ben.
Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az áldozatok után a családok különböző forrásokból több mint 3 millió rubel (13,4 millió forint) kártérítést kapnak majd. Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel hétfőn folytatott tárgyaláson egy perces néma tiszteletadással adózott az áldozatoknak.
(MTI)