Az izraeli rendőrség vádemelési javaslattal adja át a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt érintő mindkét korrupciós ügyet Avihaj Mandelblit főügyésznek – jelentette kedden a helyi média.
Zoom
Az egyik, 1000-es számmal jelölt ügyben egymillió sékel (hetvenmillió forint) értékben elfogadott ajándékok miatt nyomoztak a rendőrség fehérgalléros bűnügyekben eljáró szakemberei. A 2000-es számú aktával jelölt másik ügyben pedig a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával folytatott esetleges médiabefolyásolási üzleti alku miatt találták megalapozottnak a rendőrök a vádakat: szerintük mindkét ügyben megvesztegetés történt.
Az „1000-es aktában” az Arnon Milchan üzletembertől kapott jelentős ajándékok, az éveken át rendszeres szivar- és pezsgőszállítmányok, ékszerek fejében Netanjahu a rendőrség szerint többek közt egy olyan törvény elfogadtatásán dolgozott még ellenzéki képviselő korában, amely adómentességet adott a tíz évnél régebben külföldön élő izraeli állampolgároknak. Ez a törvény az évtizedek óta Amerikában élő, milliárdos üzletember barátnak sok milliós pénzügyi előnyt jelentett.
A bűnüldözők szerint a kormányfő a hatalomra kerülése után több „ajándékot” kapott, mint korábban, s az „ártatlan, baráti ajándékokat” akkor is rendre megkapta, ha Milchan nem volt Izraelben.
A „2000-es aktában” Netanjahu mellett Noni Mozesszel szemben is vádemelést javasoltak az ügyészségnek. Ebben az ügyben a miniszterelnök hangfelvételeken is rögzített tárgyalásokat folytatott Mozesszel, a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával. A miniszterelnök megígérte, hogy csökkenti a rivális Jiszrael Hajom című lap példányszámát, és ezzel anyagi előnyökhöz juttatja Mozeszt, ha az cserébe kedvezőbb színben tünteti fel a lapjában.
Netanjahu este televíziós szónoklatában hangsúlyozta, egész életében Izrael biztonságáért és jövőjéért küzdött. Ártatlanságát hangoztatta, és azt állította, hogy a rendőrség ajánlásainak többségét az ügyészség később elveti. A kormányfő élesen támadta a rendőrséget, szerinte a nyomozókat személyes bosszú vezette, ellenségesen viselkedtek vele, és „aktát készítettek neki”. Bejelentette, hogy nem áll szándékában lemondani, hanem a következő választásig vezeti kormányát.
Az ellenzéki baloldali pártok lemondásra, illetve az eljárások idejére visszavonulásra szólították fel Benjamin Netanjahut, és hasonló nyilatkozatot tett közzé Ehud Barak volt miniszterelnök is.
(MNO)