Megerősítené a biztonságot a NATO keleti szárnyán, és egybeesne Varsó érdekeivel, ha Lengyelországba telepítenék át a Németországban állomásozó amerikai csapatokat - reagált kedden az amerikai sajtóban e témában megjelent véleményre Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter.
Czaputowicz a Gazeta Polska című lengyel konzervatív hetilapnak nyilatkozott, a beszélgetés teljes szövege szerdán jelenik meg. A PAP hírügynökség által kedden közzétett kivonatban a lengyel külügyminiszter véleményét kérdezték a Washington Examiner című amerikai konzervatív hetilap egyik minapi cikkéről, amelynek szerzője a német védelmi politikát bírálva azt írta: az Egyesült Államoknak Lengyelországba kellene áttelepítenie Németországban állomásozó csapatait.
Czaputowicz szerint az ilyen vélemények “bizonyos átértékelést jelentenek”, hiszen – mint mondta – ezt a forgatókönyvet korábban nem fontolgatták. Egyúttal úgy vélte: egy ilyen lépés jelentősen növelné a biztonságot a NATO keleti szárnyán, egyúttal csökkentené az amerikai költségvetési kiadásokat.
A megoldás “egybeesik a lengyel érdekekkel, ezért mindent megteszünk, hogy támogassuk a kezdeményezést” – fűzte hozzá. Czaputowicz utalt a Varsó és Washington közötti stratégiai szövetségre, és felidézte: ezt megerősítették Rex Tillerson amerikai külügyminiszter január végi lengyelországi látogatásakor is. Úgy vélte: az amerikai katonai jelenlét kulcsfontosságú a térség biztonsága szempontjából, és Közép-Európa geopolitikailag fontos Washington számára.
A lengyelországi amerikai katonai jelenlét megerősítése egyébként Tillerson januári varsói látogatásának egyik témája is volt. A NATO 2016 tavaszán mintegy ezerfős nemzetközi, amerikai parancsnokságú zászlóaljat telepített Lengyelország északkeleti részébe, 2016 eleje óta pedig Alsó-Sziléziában egy 3 és fél ezer fős amerikai páncélos dandár állomásozik.
Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter részt vesz a NATO szerdán kezdődő miniszteri tanácskozásán, ahol többek között kiértékelik a Lengyelországba és a három balti államba telepített NATO-zászlóaljak működését, és döntenek a NATO parancsnoki struktúrájának modernizálásáról, két új parancsnokság létrehozásáról is. A lengyel közszolgálati televízióban az utóbbi napokban elhangzott szakértői kommentárok szerint az egyik parancsnokság az Egyesült Királyságban, a másik Lengyelországban jöhet létre.
(MTI)