A németek készen állnak a vitatott ügyek megtárgyalására és a kétoldalú kapcsolatok javítására Törökországgal – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a török miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.
A kancellár Binali Yildirimmel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a megbeszélés „nem volt egyszerű”, de nagyra értékelik, hogy a török fél hajlandó tárgyalni a vitás kérdésekről. Hozzátette, hogy az új, stabil német kormány felállítása után élnek a lehetőséggel, és intenzívebbé teszik a kapcsolatokat. A viszonyt a kölcsönös érdekek, és ahol csak lehet, a közös értékek alapján kell továbbfejleszteni – mondta Angela Merkel, megjegyezve, hogy az értékalapú együttműködés nehézségekbe ütközik.
Hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok valamennyi szintjén nyomatékkal fellépnek a Die Welt című lap több mint egy éve vádemelés nélkül fogva tartott törökországi tudósítója, Denis Yücel érdekében. Németország a jogállamiság elveinek megfelelő, gyors eljárást vár a török féltől – mondta. Binali Yildirim azt hangoztatta, hogy hazájában érvényesülnek a jogállami elvek.
(MTI)