A szerb elnök – Koszovó függetlensége kikiáltásának 10. évfordulója alkalmából – a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a szerb vezetés olyan formulát keres, amelyet népszavazásra bocsáthatna. Vucic szerint egyedül a felek közötti kompromisszum veheti elejét annak, hogy a térség státusa évtizedekre befagyott konfliktus tárgya legyen.
Egyes kommentátorok olyan alkut javasoltak, melynek értelmében Belgrád nem ismerné el Koszovót szuverén államként, de elfogadná, hogy Pristina csatlakozzon az ENSZ-hez, amit Szerbia szövetségese, a vétójoggal rendelkező Oroszország mindeddig megakadályozott.
Vucic hangsúlyozta: bármilyen döntés szülessen, azt a szerb szavazópolgároknak kell majd jóváhagyniuk, akik közül sokan Koszovót tartják ortodox vallásuk bölcsőjének.
Mint mondta, a népnek kell döntenie, de egyáltalán nem biztos abban, hogy többséget lehet szerezni Koszovó elismeréséhez. Hozzátette: szembesülni kell a jelenlegi realitásokkal, s meg kell érteni a globális és a Koszovón belüli viszonyokat. Vucic szerint „Koszovó nem a miénk, ahogy tanultuk, de nem is az övék, ahogy azt láttatni szeretnék”.
Kiemelte, hogy a kérdés kizárólag kompromisszumos módon, Pristina és Belgrád párbeszéde révén rendezhető. „Ha nem lesz kompromisszum, befagyott konfliktust kapunk évtizedekre. Nem kellene ezt gyermekeinkre hagynunk” – fűzte hozzá.
Az Európai Bizottság múlt heti állásfoglalása szerint 2025 tekinthető Szerbia esetében a csatlakozás legkorábbi lehetséges időpontjának, ha a balkáni ország végrehajt egy sor reformot, és rendezi viszonyát Koszovóval.
(MTI)