Donald Trump amerikai elnök péntek este Floridában találkozott a két nappal korábbi iskolai lövöldözés túlélőivel és a rendfenntartó erők képviselőivel.
Az elnök feleségével, a first ladyvel együtt először a Pompano Beachen lévő kórházba látogatott, ahol megköszönte az orvosok és ápolók áldozatos munkáját, és elbeszélgetett a lövöldözés néhány sebesültjével.
A kórház előtt újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: "az orvosok hihetetlen munkát végeztek".
Ezt követően a megyei seriff hivatalában Scott Israel seriffel és a rendfenntartó erők képviselőivel tanácskozott. A megbeszélésen jelen volt Rick Scott floridai kormányzó és Marco Rubio, Florida republikánus szenátora is. Rubio rövid beszédben sürgetett intézkedéseket hasonló tragédiák elkerülésére. "Ezt a közösséget és ezt az államot mély fájdalom mardossa, és cselekvést akar, hogy ez ne történhessen meg még egyszer" - címezte mondatait a szenátor Donald Trumpnak.
Zoom
A szerdán a floridai Parkland középiskolájában elkövetett tömegmészárlásnak 17 halálos áldozata van, és még mindig tucatnál több sebesültet ápolnak kórházban. Az elkövető, a 19 éves Nikolas Cruz - aki korábban az iskola diákja volt - csütörtökön a bíróságon beismerte tettét, és 17 rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal vádolják. Közben kiderült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) súlyos hibákat vétett, mert nem foglalkozott érdemben két bejelentéssel, amely kifejezetten Cruzra hívta fel a figyelmet. A második bejelentést Cruz egyik közeli ismerőse tette januárban, aki elmondta a szövetségi nyomozóknak, hogy Nikolas Cruz azt hangoztatja: embert akar ölni.
Az FBI közleményben ismerte el felelősségét. Christopher Wray, az FBI igazgatója és Jeff Sessions igazságügyi miniszter belső vizsgálatot rendelt el, Rick Scott floridai kormányzó pedig közleményben követelte az FBI-igazgató lemondását.
Dianne Feinstein kaliforniai demokrata párti szenátor bejelentette: napokon belül törvényjavaslatot terjeszt elő arról, hogy 21 éven aluliak ne vásárolhassanak tűzfegyvert. Jelenleg 18 év a fegyvervásárlás korhatára.
(MTI)