Folytatódott a vita szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában az egy hónapos szíriai tűzszünetre vonatkozó határozattervezetről, holott a testületet azért hívták össze közép-európai idő szerint 18 órára, hogy szavazzon a dokumentumról – közölték diplomaták.
Húsz perccel este hat óra után a BT terme háromnegyed részben üres volt, csak két állandó tag nagykövete ült a patkó alakú asztalnál.
„Ma meglátjuk, van-e Oroszországnak lelkiismerete” – jelentette ki újságírók előtt Nikki Haley, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője.
„A tárgyalások folytatódnak, megpróbálunk kicsikarni egy megállapodást” – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy nevének elhallgatását kérő diplomata.
A tárgyalások több mint két hete tartanak, és a határozattervezetet benyújtó Kuvait és Svédország mindent megtesz, hogy elkerüljék az orosz vétót.
Frissítés: 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli a BT
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába.
A BT a Svédország és Kuvait által több mint két hete benyújtott tervezetet azután fogadta el többszöri halasztás és az utolsó percekben történt módosítások után, hogy harci gépek hét napon át támadták a lázadók kezén lévő területet.
António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felszólította a feleket, hogy azonnal szüntessék be a harci cselekményeket a térségben.
(MTI)