Az amerikai elnök kedden bejelentette, hogy menesztette tisztségéből Rex Tillerson külügyminisztert, akinek helyét a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mike Pompeo veszi át. A CIA élére most először egy nő, Gina Haspel jelenlegi igazgatóhelyettes kerül.
Zoom
Donald Trump a Twitter közösségi portálon jelentette be döntését. „Mike Pompeo, a CIA igazgatója lesz az új külügyminiszter. Remek munkát fog végezni! Köszönet Rex Tillersonnak a szolgálatáért. Gina Haspel lesz a CIA új igazgatója, az első nő ezen a poszton. Mindenkinek gratulálok” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Gina Haspelt tavaly nevezték ki a CIA igazgatóhelyettesévé. Mind Pompeo, mind Haspel kinevezését, meghallgatás után, a szenátusnak kell jóváhagynia.
Amerikai sajtójelentések már hónapok óta szóltak arról, hogy Donald Trump szívesen látná Mike Pompeót a külügyminisztérium élén. Tavaly októberben, amikor kiszivárgott, hogy állítólag lehülyézte Trumpot, Tillerson már távozni akart posztjáról, de Mike Pence alelnök közbenjárására mégis maradt.
Zoom
A 65 éves Tillersonnak – aki korábban az Exxon Mobil olajcég vezetője volt, és közigazgatási tapasztalat nélkül vette át a külügyminisztérium irányítását – többször is nyilvános nézeteltérései voltak Donald Trumppal kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdésekben. Így például nem értett egyet az elnök álláspontjával az iráni atomalku, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások vagy a párizsi klímaegyezményből való amerikai kilépés ügyében.
A The Wall Street Journal a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztségviselőjét idézve azt írta: Donald Trummp még az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások előtt biztosítani akarta a cserét az amerikai diplomácia vezetésében. A The New York Times szerint Trumpot irritálta Tillerson testbeszéde is. A lap szerint ugyanis a külügyminiszter mindig forgatta a szemét, ha a megbeszéléseken valamiben nem értett egyet az elnökkel.
Tillerson a múlt héten afrikai körúton volt, és munkatársai szerint a hétvégén nem érezte jól magát, és ezért egy nappal előbb tért vissza Washingtonba. Hétfőn nyilatkozatban támogatta London Moszkvát okoló álláspontját egy Dél-Angliában élő volt orosz kettős ügynök megmérgezése ügyében. Az ideggázzal elkövetett mérgezés „nyilvánvalóan Oroszországból jött, és bizonyosan meglesz rá a válasz” – fogalmazott Tillerson, miközben a Fehér Ház nem nyilvánult meg az ügyben.
Az új külügyminiszter-jelöltet, Mike Pompeót, Trump feltétlen híveként tartják számon Washingtonban. Mielőtt a CIA igazgatója lett, keményvonalas republikánus képviselő volt Kansas államból.
(MTI)
Frissítés: szélsőségesen Izrael-párti és Putyin-kritikus héja az új amerikai külügyminiszter
Pompeo korábban Kansast képviselte a washingtoni szövetségi Képviselőházban republikánus politikusként. Azokban az években Barack Obama legkeményebb kritikusai közé tartozott, különösen az Iránnal kötött megállapodás miatt, amit „katasztrofálisnak” tartott, Iránt pedig „a terrorizmus legnagyobb állami szponzorának” nevezte.
Mike Pompeo azt is kritizálta, hogy az egyezmény előtt nem követelték meg Irántól azt, hogy Teherán ne nevezze meg többé célként Izrael elpusztítását.
A republikánus politikus Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, Pompeo utána azt mondta: „csodálatra méltók” Netanjahu erőfeszítései Irán nukleáris fegyverkezése ellen.
Egy másik alkalommal hangsúlyozta: „Ki kell állnunk szövetségesünk, Izrael mellett és meg kell állítani a terrorizmust”.
Pompeo a CIA-igazgatóvá való kinevezésekor a meghallgatás során Oroszországról is beszélt. Szerinte Oroszország nagy fenyegetést jelent az Egyesült Államokra, és Putyin országa agresszíven „lerohanta és elfoglalta Ukrajnát, fenyegette Európát”, miközben semmit sem segített az Iszlám Állam legyőzésében.
(Mandiner)