Egy palesztin autójával halálra gázolt két fiatalt, és közepesen-súlyosan megsebesített két másikat Ciszjordániában péntek délután. A rendőrség szándékos gázolásra gyanakszik – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
A katonai rádió értesülése szerint az "áldozatok" katonák voltak, az izraeli hadsereg egyenruhásai közé hajtott be autójával a palesztin gázoló.
Ciszjordánia északi részén, Szamáriában az ottani telepekhez is vezető úton történt a gázolás, amelyről egyelőre nem mondták ki, hogy merénylet volt vagy véletlen baleset, de szándékosságra gyanakodnak.
A Mevo Dotán nevű telepesfalunál, Dzseníntől nyugatra történt incidensben a huszonhat éves palesztin gázoló csak könnyebben sérült meg. Az izraeli biztonságiak őrizete mellett kórházba szállították.
A ynet értesülése szerint a palesztin gázoló Bartaa faluban lakik, amelynek közepén húzódik az 1967-es határ: ötvenegy éve egyik fele a Palesztin Hatósághoz, a másik pedig Izraelhez tartozik.
Az 2015 őszén kezdődött „késes intifáda”, vagyis palesztin felkelés során késsel vagy gépjárműveikkel számos alkalommal támadtak izraeliekre az általában egyedül cselekvő palesztinok.
(MTI nyomán)
Frissítés: további információk az alábbi hírben:
Ma délután egy palesztin két megszálló izraeli katonát halálra gázolt, további kettőt pedig súlyosan megsebesített Dzsenin palesztin nagyváros közelében. A gázolásos merényletet végrehajtó palesztin könnyebb sérülést szenvedett, s jelenleg folyik a kihallgatása. Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter a palesztin halálra ítélését szorgalmazza - írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Helikopterrel mentik az egyik sebesültet (fotó: Reuvén Castro)
A merényletre Dzsenin palesztin nagyváros közelében levő Réhán zsidó település határában került sor. A palesztin sofőr belehajtott a zsidó települést biztosító katonákba, s a gázolás következtében két izraeli katona életét vesztette, kettőt pedig súlyos állapotban a Petáh Tikvá-i Belinson kórházba szállítottak a helikopteres mentők.
Ávigdor Lieberman izrael hadügyminiszter a gázolásos merénylet után kijelentette: szorgalmazza a palesztin merénylő halálra ítélését, lakóházának lerombolását, illetve mindazon személyek megbüntetését, akik valamilyen módon kivették részüket a merényletből.
Zoom
Álá Kábáhá évekig ült izraeli börtönben
Közben kiderült, hogy a gázolásos merényletet végrehajtó palesztin 'Álá Kábáhá 26 éves fiatalember, aki évekig ült izraeli börtönben. A Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom röviddel ezelőtt megdicsérte 'Álá Kábáhá akcióját, hangsúlyozván, hogy arra pontosan száz nappal Donald Trump Jeruzsálem státuszára vonatkozó bejelentése után került sor.
H. J. - Kuruc.info