Oroszország nem akarja, hogy bevonják egy újabb fegyverkezési versenybe, egyúttal arra fog törekedni, hogy minden vitás kérdést politikai és diplomáciai eszközökkel oldjon meg más országokkal a saját érdekeinek biztosítása mellett – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta választási ellenfeleit.
Putyin közölte: Oroszország továbbra is kellő figyelmet fordít majd védelmi képességeinek erősítésére, de fegyverkezési verseny helyett konstruktív kapcsolatokra törekszik a világ országaival. Tervei szerint az orosz katonai kiadások csökkenni fognak 2018-ban és 2019-ben, mert Moszkva a legújabb fegyverrendszerek kifejlesztésének alapvető kiadásait már az előző években fedezte.
Az orosz elnök szerint elegendő anyagi forrás van arra, hogy néhány folyamatban lévő katonai fejlesztést a „logikai befejezés” állapotába juttassanak, és hogy folytassanak néhány olyan projektet, amelyről még nem beszélt. Szavai szerint Moszkva kölcsönösen elfogadható alapon, egymást és egymás nemzeti érdekeit tiszteletben tartva fogja alakítani viszonyát más országokkal.
„Természetesen nem minden csak tőlünk függ. Ehhez az kell, hogy mint a szerelemben, mindkét fél érdekelt legyen, különben nem sikerül semmiféle szerelem” – mondta.
Putyin azt javasolta választási ellenfeleinek, hogy kezdjenek párbeszédet erőfeszítéseik egyesítésére az ország érdekeiért, felhasználva a kampány során felmerülő pozitív elképzeléseket.
(MTI)