Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Németországban egy afgán menedékkérőt egy német diáklány megerőszakolása és meggyilkolása miatt.
A freiburgi tartományi bíróság bizonyítottnak találta, hogy a Husszein K. néven azonosított vádlott 2016 októberében különösen súlyos bűncselekményt követett el, áldozatát egy helyi parkban többször megerőszakolta, majd a park melletti folyóba dobta.
Zoom
Az igazságügyi orvosszakértői jelentés szerint a 19 éves lány haláltusája legalább egy óráig tartott a Dreisam folyó vizében – emelték ki az ítélet indoklásában. A bűncselekmény különösen súlyos, ezért az elkövetőnek életfogytig kiemelt biztonsági őrizetben kell maradnia.
Helyszíni beszámolók szerint a teljesen megtelt tárgyalóteremben tapssal fogadták az ítéletet.
Husszein K. a per egy tavaly szeptemberi tárgyalási napján beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy alkoholt és kábítószert is fogyasztott, amikor orvostanhallgató áldozata elkerékpározott mellette. Lerángatta a bicikliről, megerőszakolta, majd öntudatlan állapotban a folyóba dobta, ahol a diáklány megfulladt. Husszein K. bocsánatot kért az áldozat családjától.
Azt hazudta, hogy a gyilkosság idején 18 éves volt, több szakértői elemzés szerint viszont a 22 éves kort is betöltötte. Így végül nem a fiatalkorúakra, hanem a felnőttekre vonatkozó büntetőjogi szabályok alapján hoztak ítéletet perében.
Az afgán férfi 2015-ben, papírok nélkül érkezett Németországba. Görögországban 2013-ban 10 év börtönre ítélték egy fiatal nő elleni erőszak miatt. Két évvel később feltételesen szabadlábra került (!), és eltűnt az országból.
(MTI korrigálva)