2018. április 22., vasárnap, Csilla, Noémi napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:39 Megpróbáltak megölni egy rendőrt Mont Saint-Michelen - a francia hatóságok kiürítették a szigetet12:16 Akasztják a hóhért: 8 millió forintos bírságot róttak ki a NAV-ra - nem ez lenne az első beszerzésük, ami gyanús11:54 "Zöld tárcát" követel a Jobbik11:34 Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Jerevánban - őrizetbe vették az ellenzék vezetőjét11:18 A Moszád ezúttal Malajziában gyilkolt - Lieberman nem engedi eltemetni az áldozatot a Gázai övezetben10:41 Trianonnal dacoltak: 99 éve alakult meg a Rongyos Gárda, Sopron környékének megmentői10:12 Túl hangosan dolgozott néhány bajor gazda, de ez vasárnap feljelentést ért09:45 Vérfürdői felét az 1990-es években rendezte az ETA09:14 Míg Merkelék keresztény templomokat rombolnak, Észak-Korea imaházépítésre kérte fel a magyar baptistákat08:52 Öngyilkos merénylő robbantotta fel a szavazni szándékozókat Kabulban08:26 Élő közvetítés közben lőttek agyon egy újságírót Nicaraguában - videó már van róla, de a hatóságok még nem erősítették meg07:47 Iráni külügyminiszter: Teheránnak nem áll szándékában atombombát készíteni, de az atomalku felrúgása esetén erőteljes urándúsításba kezd07:23 117 évesen elhunyt a világ legidősebb embere07:08 122 ezer forint egy budapesti lakás átlagos bérleti díja06:54 Semmi sem szent: gyóntatás közben lőttek agyon egy papot Mexikóban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Határvita: Ljubljana Junckerék nélkül is folytatja a jogi eljárást Zágráb ellen

Szlovénia még márciusban benyújtotta a bizottságnak a kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetét Horvátország ellen: Ljubljana az Európai Bizottság (EB) nélkül is az Európai Unió Bíróságához fordul, amennyiben Zágráb továbbra is elutasítja a hágai nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott tavaly júniusi ítéletét – mondta Karl Erjavec szlovén külügyminiszter kedden.
Ljubljana az Európai Unió működéséről szóló szerződés 259. cikke alapján indította meg az eljárást. Ez kimondja: bármely tagállam az Európai Unió Bíróságához fordulhat, ha megítélése szerint egy másik tagállam a szerződésekből eredő valamely kötelezettségét nem teljesítette. Az EB május 2-ára tűzte ki a meghallgatást, amelyen mindkét ország elmondhatja álláspontját, azután a bizottság véleményt mond.
Erjavec szerint a jogi lépések, amelyeket a szlovén kormány tett, láthatóan arra ösztönözte a testületet, hogy komolyan kezdjen foglakozni az üggyel. Mint mondta, Horvátország várhatóan részt vesz a szóbeli meghallgatáson, amelyre a bizottság tett javaslatot, ellenkező esetben ez “pofon lenne Brüsszelnek”. Erjavec jelezte, hogy személyesen vesz részt e meghallgatáson. Szlovénia a bizottság álláspontja ellenére is a bírósághoz fordul, amennyiben Horvátország nem alkalmazza a döntőbírósági határozatot – mondta a tárcavezető, majd hozzátette: ugyanakkor az EB-nek minden eszköze megvan ahhoz, hogy meggyőze Horvátországot, tiszteleje a vállalt kötelezettségeit és a jogállamiságot.
Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket.
Zágráb azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak.
(MTI) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready