2018. augusztus 16., csütörtök, Ábrahám, Rókus napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:00 Orvost késelt halálra egy szomáliai "Német"országban13:50 Kilőtték a tusnádfürdői gyermekotthon hűtőszekrényét kirámoló "bak medvét"13:40 Félsávos útlezárással tiltakoznak a gazdák Szabolcs megyében13:22 Kőbányán sem indít jelöltet a Jobbik - akinek elege van a Fideszből, a 21. századi pajtásaikra "kellene" hogy szavazzon12:55 "Auschwitz szentjének" is megvolt a véleménye a zsidókról - természetes hát, hogy igyekeznek elhallgatni12:15 Gyerekeknek szóló terrorista-kiképzőtábort működtetett a fehér embereket ördögöknek tartó amerikai imám fia11:20 Újjáéled a cigányterror Siófok környékén: Sztojka századmagával jár "piknikezni"11:04 Angyalföldön lopott, de a legkevésbé sem tűnik angyalnak10:34 Elmarad Orbán és az akadémiai tudósok közös díszvacsorája10:10 Feloldják a kémper iratainak titkosítását09:55 2,5 milliárdból indulhat a kisföldalatti felújítása09:21 Legyen nyugdíjszerző tevékenység a gyermekvállalás és -nevelés?08:34 Változik a vonatközlekedés augusztus 20-án07:42 Új vezér az atomerőmű élén06:55 A katari emír mentené meg a török lírát
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Határvita: Ljubljana Junckerék nélkül is folytatja a jogi eljárást Zágráb ellen

Szlovénia még márciusban benyújtotta a bizottságnak a kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetét Horvátország ellen: Ljubljana az Európai Bizottság (EB) nélkül is az Európai Unió Bíróságához fordul, amennyiben Zágráb továbbra is elutasítja a hágai nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott tavaly júniusi ítéletét – mondta Karl Erjavec szlovén külügyminiszter kedden.
Ljubljana az Európai Unió működéséről szóló szerződés 259. cikke alapján indította meg az eljárást. Ez kimondja: bármely tagállam az Európai Unió Bíróságához fordulhat, ha megítélése szerint egy másik tagállam a szerződésekből eredő valamely kötelezettségét nem teljesítette. Az EB május 2-ára tűzte ki a meghallgatást, amelyen mindkét ország elmondhatja álláspontját, azután a bizottság véleményt mond.
Erjavec szerint a jogi lépések, amelyeket a szlovén kormány tett, láthatóan arra ösztönözte a testületet, hogy komolyan kezdjen foglakozni az üggyel. Mint mondta, Horvátország várhatóan részt vesz a szóbeli meghallgatáson, amelyre a bizottság tett javaslatot, ellenkező esetben ez “pofon lenne Brüsszelnek”. Erjavec jelezte, hogy személyesen vesz részt e meghallgatáson. Szlovénia a bizottság álláspontja ellenére is a bírósághoz fordul, amennyiben Horvátország nem alkalmazza a döntőbírósági határozatot – mondta a tárcavezető, majd hozzátette: ugyanakkor az EB-nek minden eszköze megvan ahhoz, hogy meggyőze Horvátországot, tiszteleje a vállalt kötelezettségeit és a jogállamiságot.
Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket.
Zágráb azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak.
(MTI) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Szavazás
Egyetért-e azzal, hogy a gyermekvállalás és -nevelés legyen nyugdíjszerző tevékenység?
» Igen» Nem
Egyetért-e azzal, hogy készüljenek végre a magyar történelem dicső időszakait bemutató, nagy költségvetésű játékfilmek?
» Igen» Nem
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready