Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök azzal fenyegetőzött pénteken, hogy őrizetbe veteti a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, ha vizsgálódni fog a szigetországban, mert szerinte ehhez nincs joga azután. Manila felmondta ugyanis a tagságát a szervezetben.
Duterte több indokot is felsorolt ahhoz, hogy szerinte miért nincs joghatósága felette a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Az államfő azt firtatta, milyen felhatalmazással tartózkodik Fatou Bensouda főügyész az országban a tagság felmondása után. "Nem folytathat semmilyen eljárást itt, ha nincs ennek jogi alapja. Ez illegális, és őrizetbe vetetem" – fenyegetőzött.
Duterte március közepén jelentette be, hogy felmondja országa tagságát a Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC), és azonnali hatállyal visszavonja a testület statútumának ratifikálását, mert ENSZ-illetékesek alaptalanul támadták őt, és a nemzetközi közösség "az emberi jogok kegyetlen és könyörtelen megszegőjeként" próbálja őt beállítani.
Fatou Bensouda, az ICC főügyésze februárban jelentette be: előzetes vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, történtek-e emberiesség elleni bűncselekmények a kábítószeres bűncselekményekkel gyanúsítottak ellen indított véres háborúban. Az ügyben egy Fülöp-szigeteki ügyvéd nyújtott be panaszt Duterte és más manilai vezetők ellen.
A rendőrség a drogkereskedelem felszámolására indított nagyszabású akció kezdete óta több mint négyezer embert ölt meg. A hivatalos magyarázat szerint olyan drogdílerekről van szó, akik ellenállást tanúsítottak a letartóztatáskor. Emberi jogi aktivisták szerint azonban sok esetben egyszerűen meggyilkolták őket, amit a rendőrség tagad.
A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A világ első állandó háborús törvényszéke csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága a római alapokmányt ratifikáló több mint száz országra terjed ki.
(MTI)