Izrael szerint jogosak voltak a hajnali amerikai-brit-francia rakétacsapások a szíriai "rezsim" ellen annak "gyilkos akciói" miatt. Erről az AFP hírügynökségnek beszélt szombaton egy olyan izraeli tisztségviselő, aki kérte neve elhallgatását. Arra persze nem tér ki senki, hogy milyen légicsapás-sorozatot érdemelne Izrael kb. hetente a palesztinokkal szembeni gyilkos akciói miatt...
Zoom
Francia Rafale harci gépek felszállás előtt a Saint-Dizier bázison április 13-án (fotó: AFP)
Ráadásul Szíria területéről Irán is indít támadásokat, és "ezáltal Szíriát teszi ki veszélynek" - tette hozzá a zsidó.
Joáv Galant építésügyi miniszter, aki tagja az izraeli biztonsági kabinetnek, a Twitteren azt írta: a Szíria elleni támadás "fontos üzenet a Szíria, Irán és a Hezbollah alkotta gonosz szövetségnek".
Így semmisíti meg a szír légvédelem az ellenséges rakétát - az orosz hadsereg közlése szerint 103-ból 71-et sikerült lelőni:
A közszolgálati rádió szerint a nyugatiak a támadás előtt értesítették Izraelt. (Vagy inkább Izrael értesítette őket, hogy támadniuk kell... - a szerk.)
Hétfőn légitámadás ért egy szíriai támaszpontot, melynek során meghalt 14 katona, köztük hét iráni. Szíria, Irán és Oroszország szerint a támadást két izraeli harci gép hajtotta végre libanoni légtérből. Izrael nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy ő tette.
Frissítés: Izrael arab cinkosa is röhög a markába
A nyugati országok kulcsfontosságú térségbeli szövetségeseként Szaúd-Arábia szombaton közölte, teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által az éjjel szíriai kormányzati célpontok ellen végrehajtott légicsapásokat.
"A katonai műveleteket arra válaszul rendelték el, hogy a szíriai rezsim nem hagyott fel a nemzetközileg betiltott vegyi fegyverek használatával az ártatlan civilek ellen" – idézte az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség a külügyminisztérium egyik tisztségviselőjét.
A koalíció a szíriai kormányerők által egy hete a kelet-gútai Dúmában, vélhetően vegyi fegyverrel elkövetett támadásra válaszul hajtotta végre precíziós csapásait. „Rendkívül veszélyes” fejleményként értékelte szombaton a légicsapás-sorozatot az iraki külügyminisztérium, amely szerint az amerikai-brit-francia katonai akció lehetőséget teremthet a terrorizmus újbóli terjedésére a régióban. A tárca szerint egy ilyen műveletnek veszélyes következményei lehetnek, fenyegethetik a biztonságot és a stabilitást a térségben. Az iraki külügyminisztérium szorgalmazta, hogy az arab vezetők vitassák meg a helyzetet a vasárnap Szaúd-Arábiában tartandó tanácskozásukon.
(Kuruc.info - MTI - RT nyomán)
Korábban írtuk: