Dáni Játom, a Moszád nevű izraeli titkosszolgálat egykori főnöke kevesli a franciák, angolok és az amerikaiak által két nappal ezelőtt a szíriai kormányzati célpontok ellen végrehajtott légitámadás eredményét. Az izraeli hadsereg tábornoka, majd parlamenti képviselője és a Moszád egykori főnöke ma reggel az FM 103 rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a nyugatiaknak Bassár el-Ászád elnöki palotáját, illetve magát a szíriai elnököt kellett volna célba venni – írja a rádióra hivatkozva a Má’áriv című izraeli napilap honlapja.

Dáni Játom, a nyugállományú terrorista
A három nyugati ország által izraeli zsoldban végrehajtott tegnapelőtti támadás eredményével elégedetlen Dáni Játom 1996-1998 között volt a Moszád főnöke, s erre az időszakra esik a hírhedt terrorszervezet egyik legtragikomikusabb akciója Jordánia fővárosában. Binjámin Netanjáhu már 1997-ben is miniszterelnök volt, s ő adta ki az utasítást 1997-ben Dáni Játom Moszád-főnöknek, hogy a cég mérgezze meg Háled Más’ált, a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom Politikai Hivatalának vezetőjét ’Ammánban, Jordánia fővárosában. A Moszád terroristái a fentanil nevű szerrel kívánták a nyílt utcán megmérgezni a palesztin politikust, ám tettüket bizonyos zavaró körülmények miatt nem tudták tökéletesen végrehajtani, a járó-kelők lefogták, majd a rendőrség letartóztatta őket.
Zoom
Dáni Játom – elégedetlen a nyugatiak légitámadásával
Háled Más’ál, a Hamász politikusa az előzetes elképzeléssel ellentétben a nyaka helyett a fülére juttatott méregtől életveszélyes állapotba került ugyan, de nem halt meg. Bibi azonnal ’Ammánba küldte személyesen Dáni Játom Moszád-főnököt, hogy Huszejn királlyal a cég két terroristájának szabadon engedéséről tárgyaljon. A dühös uralkodó megüzente Netanjáhunak: ha Izrael rövid időn belül nem juttatja el ’Ammánba az ellenmérget, bírósági ítéletet követően fölakasztják a két Moszád-terroristát. Az ellenméreg rövid időn belül meg is érkezett a jordán fővárosba, s Háled Más’ál pedig még ma is él.
Zoom
Az 1975-ben lelőtt líbiai utasszállító roncsai
A Bassár el-Ászád elnök elleni támadás elmaradását rosszalló Dáni Játom jóval a Moszád-főnöksége előtt, 1968 decemberében, magas beosztású katonai parancsnokként részt vett a bejrúti nemzetközi repülőtér elleni támadásban, amelynek folyamán izraeli kommandósok és ejtőernyősök fölrobbantottak különböző arab országok légitársaságai által működtetett tizennégy polgári utasszállító repülőgépet. Meg kell jegyezni, hogy Izraelnek nagy gyakorlata van az utasszállító repülők elleni állami terrortámadásban. Emlékezzünk a többi között a Malév 240-es számú járatára, amely 1975-ben szintén a bejrúti nemzetközi repülőtérre tartott, amikor a célállomás előtt tíz kilométerrel az izraeliek lelőtték, a tengerbe zuhant, ám a részletek kiderítésére, netán bocsánatkérésre, mindmáig nem került sor. Két évvel korábban, 1973 februárjában az akkor még izraeli megszállás alatti Sínai-félsziget nyugati felében, Rász Szudár körzetébe betévedt a Líbiai Légitársaság Tripoliból Kairóba tartó Boeing 727-224-es utasszállító repülőgépe 113 utassal és a személyzettel a fedélzetén homokviharba keveredett, elvesztette a kapcsolatot az irányítótoronnyal, s végül az izraeli légierő gépei lelőtték. A 113 utas közül 104 meghalt a földbecsapódás következtében.
Zoom
Az elnöki palota Damaszkuszban – a terroristafőnök szerint ezt kellett volna lebombázni
De térjünk vissza a nyugállományú terrorista, Dáni Játom mai megnyilatkozására. A Moszád korábbi főnöke szerint a Szíria elleni két nappal ezelőtti angol-francia-amerikai támadás csak jelképes volt, mert nem a kiürített katonai támaszpontok és tudományos kutató intézetek kellett légitámadást intézni, hanem Bassár el-Ászád damaszkuszi elnöki palotája, illetve személyesen a szíriai elnök ellen.
Hering J. – Kuruc.info