Szaúd-Arábia kész lenne csapatokat küldeni Szíriába az Egyesült Államok vezette koalíció kibővítésének keretében, hogy más országokkal közösen részt vegyen az ország stabilizálásában – mondta kedden Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján Rijádban.
Dzsubeir szerint erről már a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal. Mint mondta, a szaúdi csapattelepítésre vonatkozó javaslatot Barack Obama korábbi amerikai elnöknek is előterjesztették.
„Azt a javaslatot tettük az Obama-kormánynak, hogy amennyiben az Egyesült Államok csapatokat küld (Szíriába) … úgy Szaúd-Arábia fontolóra veszi, hogy más államokkal közösen saját erőket küld” – emelte ki a külügyi tárcavezető.
Dzsubeir újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nem új felvetésről van szó a The Wall Street Journal című amerikai napilap által közölt cikkében, amely szerint Washington arab erőkből álló kontingens összeállításán fáradozik.
(MTI)