2018. október 17., szerda, Hedvig napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:13 Kétszáz év együtt a zsidókkal: Szolzsenyicin mellőzött könyve talán most kitör a csendből (II. rész)10:53 Tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél10:16 Hiába nyert bizonyítást, hogy a Jobbik nem épített volna kerítést a határra, e téren is folytatják a hazudozást09:53 Végeztek az iráni terrortámadás szervezőjével09:32 Háromnapos EU-csúcs kezdődik Brüsszelben09:01 Volner: akkor sem ülök be a Mi Hazánk frakciójába, ha netán létrejön08:26 Drograzzia volt a Hős utcában, 29 "embert" vittek el07:48 Volt ma egy kis meglepetés Izraelben07:32 May nem akar határt Észak-Írország felé06:54 Trumppal egyelőre nem találkozik Putyin, de Netanjahuval hamarosan újra összefutnak22:11 Amerikai pilóta hagyta Ukrajnában a fogát21:06 Elítélték a pénzváltóba betörő "padlóbontókat"20:35 Volner nem várta meg a koncepciós eljárást, Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel együtt kilépett a Jobbikból20:09 Az oroszok szerint Ukrajna titokban amerikai és izraeli pilótákat képez ki az Sz-300-as rakétarendszer ellen19:12 Újabb tömeggyilkoló hadműveletre buzdít az izraeli hadügyminiszter
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Extra :: :: Hozzászólások

Ha nem fog kezet, miért akar "francia" lenni?

Vallási okok miatt nem akart kezet fogni a hivatalnokokkal egy algériai asszony, amikor megkapta volna a francia állampolgársági papírjait. A hivatal erre merészet húzott: megtagadta tőle az állampolgárságot azzal az indokkal, hogy az asszony képtelen az asszimilációra. Az ügy a legfelsőbb szintekig jutott.
Átlagosnak induló kis hivatali ünnepség zajlott 2016. június 24-én a dél-franciaországi Grenoble-ban. Az Isère megyei prefektúrán az új francia állampolgárokat köszöntötték, köztük egy algériai asszonyt, Madame B. A.-t, aki már hat éve élt házasságban - az Index szerint - francia férjével.
Ennyi év házasság után az állampolgárság megszerzése rutin eljárásnak tűnt, ám a történet ott a hivatalban olyan fordulatot vett, amely komoly vitát váltott ki Franciaországban a bevándorlásról, integrációról és az ezzel kapcsolatos állami feladatokról.
Zoom
Az asszimiláció - szerencsére - igen gyakran lehetetlen
Az asszony ugyanis a sajtó beszámolói szerint jelezte, hogy a dokumentumok átvételekor "vallási okok miatt" nem hajlandó kezet fogni a ceremóniát vezető férfi hivatalnokkal, a prefektúra titkárával, illetve az ott megjelent megyei képviselővel, aki szintén férfi volt. Az iszlám tanítása szerint ugyanis a férfi és a nő közötti testi kontaktus tiltott, ha nem rokonokról van szó.
A prefektusi titkár a történtek miatt ott, helyben úgy döntött, hogy akkor nem is adja át a papírokat, ugyanis Mme A. érdemtelenné vált a francia állampolgárságra.
A kézfogás megtagadásával ugyanis egyértelműen kinyilvánította, hogy "elutasítja a francia közösséghez történő ASSZIMILÁCIÓT".
A miniszterelnök is megtagadta az állampolgárságot tőle
A 2016-os történet már akkor nemcsak jogi, hanem társadalmi vitát is kiváltott. Hiszen a történet egyfelől azt feszegeti, hogy muszlim bevándorlók (bár a francia sajtó nem fogalmaz egyértelműen, de itt minden bizonnyal egy algériai muszlim nőről van szó) juthatnak-e úgy francia állampolgársághoz, hogy eszük ágában sincs integrálódni és elfogadni a francia élet legalapvetőbb szabályait. Másfelől viszont - így a másik, az agyhalottabb tábor szerint - az állampolgárságnak sehol nem feltétele az, hogy létrejöjjön egy kézfogás, és a francia állam nem kényszerítheti rá senkire, hogy a vallási előírásait tagadja meg.
Mme A. nem is hagyta annyiban a dolgot, és megfellebbezte a döntést. Az ügy 2017-ben a miniszterelnök elé került, és Bernard Cazeneuve akkori kormányfő megerősítette a prefektúra döntését: visszautasította az asszony állampolgársági kérelmét.
Mme A. ezután még tovább ment és a közigazgatási döntéseket elbíráló legmagasabb szervhez, az Államtanácshoz fordult, hogy semmisítse meg a miniszterelnöki döntést. Szerinte a prefektúra és a miniszterelnök "visszaélt a hatalmával", és mivel több, mint öt éve él Franciaországban férjével, igenis igényt tarthat az állampolgárságra.
Ha nincs asszimiláció, nincs állampolgárság
Ebben a - bevándorlási helyzet miatt - kényes témában döntött pár nappal ezelőtt az Államtanács, és elutasította az algériai asszony kérelmét. Vagyis az Államtanács is a miniszterelnökkel és a prefektúrával értett egyet: megtagadható az állampolgárság a megtagadott kézfogás miatt.
Az Államtanács honlapján is olvasható határozatban a döntést a Code civil, vagyis a francia polgári törvénykönyv egyik passzusával indokolják. Eszerint bár négy év házasság után az algériai asszony jogosult lenne a francia állampolgárságra, ám a kormány megtagadhatja azt egyebek mellett "az asszimiláció hiánya" (défaut d'assimilation) miatt.
Márpedig azzal, hogy Mme A. a francia állam egy hivatalos képviselőjével szemben megtagadta a kézfogást,
egy szimbolikus időpontban egy szimbolikus helyen adott tanúbizonyságot arról, hogy nem kíván asszimilálódni.
Vagyis a prefektúra és a hivatal joggal elutasíthatja az állampolgársági kérelmet a Code civil érintett pontja alapján akár a papírok átadásának napján is.
Az Államtanács a döntésében azt is megjegyezte, hogy a döntés nem sérti Mme A. vallásszabadságát. Ugyanis az állam képviselői - az állam és az egyház szétválasztásának elvét betartva - semmilyen vallási előírást nem akart rákényszeríteni az asszonyra. Hiszen a kézfogás nem egy vallási előírás.
Az Államtanács mostani határozata egy önmagán túlmutató döntés. A legfőbb közigazgatási szerv ugyanis most azt mondta ki, hogy a honosításnak mindenképp feltétele az asszimiláció. És ha egy bevándorló ezt nem tartja be, és visszautasítja a francia mindennapi élet legalapvetőbb szabályait, megtagadható tőle az állampolgárság akkor is, ha minden egyéb jogi feltételnek megfelel. Franciaországban - a legutóbbi adatok szerint - 2016-ban 120 ezren kaptak állampolgárságot, 21 ezren házasság útján szerezték azt meg.
(Index nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready