Egy floridai benzinkútnál lőttek le a rendőrök egy 30 éves férfit még március végén, amikor szökni próbált. Az eset kivizsgálásában fontos szerepe lehetett volna a férfi telefonjának, különösen mivel kábítószeres ügyekkel is kapcsolatba hozták. A telefont azonban csak ujjlenyomattal lehetett feloldani, ezért a nyomozók a halottasházban próbáltak trükközni az elhunyt ujjával.
A hozzátartozók persze felháborodtak, és az eset nagy vitát robbantott ki. A rendőrség szerint a nyomozók helyesen és törvényesen jártak el, semmiféle külön engedélyre nem volt szükségük a halottasházi akcióhoz, lévén, hogy a halál után értelmét veszti a magánélet védelme. Ezt egyébként több jogi szakértő is megerősítette. Charles Rose jogászprofesszor szerint egy halottra nem vonatkozik a negyedik alkotmánymódosítás, hiszen nem tudja érvényesíteni a testével szembeni jogát, mivel az már nem az ő tulajdona.
Más kérdés, hogy a rendőrség kísérlete végül eredménytelen volt, ami érthető. Az ujjlenyomat-érzékelők (például az Apple Touch ID-ja) ugyanis olyan kapacitív érzékelőket használnak, amelyeket az élők bőrén áramló enyhe elektromos töltés aktivál.
A hírekben nem nevesítették a telefont, de feltehetően iPhone-ról lehetett szó, ugyanis ez a legelterjedtebb ujjlenyomat-érzékelős telefon Amerikában.
(HVG nyomán)