Benjamin Hodges tartalékos altábornagy, az amerikai hadsereg európai haderőinek volt parancsnoka jelenleg az Európai Politikai Elemzések Központjának (CEPA) stratégiai tanulmányi koordinátora. Hodges a múlt héten részt vett egy bukaresti rendezvényen, ahol Románia NATO-beli szerepéről volt szó. És ha már ott volt, el is mondta a véleményét.
Zoom
Persze arról is beszélt, hogy Romániának vezető szerepe van a Fekete-tenger régióbiztonságának és stabilitásának fenntartásában, és a román hadügyminisztérium is mindent megtesz, hogy jól felszerelje katonáit, de…
És oda lyukadt ki, amitől minden román vezér háta borsódzik: nincs közúti, se vasúti infrastruktúrátok! Legalábbis olyan, amely szó szerint és képletesen megbírná a NATO-hadműveleteket.
Zoom
Hodges természetesen diplomatikusabban fogalmazott.
Tényleg szeretném látni, hogy az itteni infrastruktúra fejlődik, mert a hadügyminisztérium minden tőle telhetőt megtesz, hogy a katonák jól felszereltek és képzettek legyenek. (…) Amit most tenni kell, az az infrastruktúra fejlesztése, hogy a NATO idejöhessen.
Az altábornagy szerint egy krízishelyzet esetén bizony utakra és vasutakra van szükség, hogy a NATO-erők felszereléseket és csapatokat szállíthassanak a helyszínre, vagy éppen onnan haza. És persze, jegyezte meg Hodges úr diplomatikusan, az infrastrukturális fejletlenség nem csak Románia sajátja, de ha már erről az országról van szó, hozott is egy példát:
a tavalyi Saber Guardian hadgyakorlat után a NATO-felszerelések több mint két hónapon keresztül Romániában ragadtak, és alig tudták őket elszállítani.
Másik példa: Romániának gyönyörű folyói vannak, ám a rajtuk átívelő hidak egyszerűen nem bírnak meg egy Leopold vagy Abrams tankot - számol be a Főtér.ro.