Lynn Laverty Elsenhans személyében először került nő az Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat igazgatótanácsába - derült ki a vállalat vasárnapi közleményéből. Az iszlám konzervatív ágát követő (vahabita szekta - a szerk.) királyságban, és általában véve az olajiparban nők ritkán töltenek be vezető tisztséget.
A világ legjelentősebb olajvállalatának számító Aramco öt új vezetőségi tagot nevezett ki, köztük Mohammed al-Dzsadaan szaúd-arábiai pénzügyminisztert és Mohammed at-Tuvajdzsri gazdasági és tervezési minisztert. A olajvállalat igazgatótanácsának 11 tagja van, elnöki tisztségét Háled al-Faleh szaúd-arábiai energiaügyi miniszter tölti be. Az igazgatótanács tagjait a rijádi kormány nevezi ki.
Lynn Laverty Elsenhans 2008 és 2012 között a Sunoco amerikai olajfinomító elnök-vezérigazgatója volt. Az üzletasszony előtte több mint 28 évig dolgozott a Royal Dutch Shell holland-angol multinacionális olajvállalatnak. A Forbes amerikai üzleti magazin 2008-ban a világ egyik legbefolyásosabb asszonyának nevezte Elsenhanst.
A szaúd-arábiai hatóságok azt tervezik, hogy legkésőbb 2019 elejéig részvénypiacra bocsátják az Aramco 5 százalékát. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor kerül sor a műveletre.
(MTI)