2018. október 15., hétfő, Teréz, Aranka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:14 De jó nekünk: az ukránok értékelik a magyarságot, szeretik a magyar kultúrát, és nem értik, ki zavarja a kárpátaljaiakat abban, hogy legyen kettős állampolgárságuk09:38 Trump véget vethet az amerikai-szaúdi barátságnak08:55 Marad a szocdem-liberális-zöld koalíció Luxemburgban08:20 Volner gyors kivégzésre számít07:46 Egyetlen Lengyelország elleni szankciót sem fogunk megszavazni07:31 Nem tudott győzni Szombathelyen a Fidesz06:56 A jövő hét végéig nem várható javulás a levegő minőségében22:04 Trump esélyes lehet a második elnöki ciklusra is21:18 Leárazott, kifutó ruhák a Harcostól (x)20:45 Elvesztette többségét a CSU a bajor választáson20:33 Párizsban állami palotákban szállásolják el a hajléktalanokat19:36 Meztelenre vetkőzve rohangált a metróalagútban egy drogos18:09 Kurz "legális utakat" akar nyitni Európa felé a migránsoknak17:15 Kényszerleszállás volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren16:36 Zsoltárversekkel intette jóra és békeszeretetre Izrael transzszexuális dívája a "német" minisztereket Berlinben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Megnyitották a Jeruzsálembe áthelyezett amerikai nagykövetséget

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.
Zoom
Donald Trump amerikai elnököt Izrael barátjának nevező transzparens az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének új épületénél, Jeruzsálem zsidók lakta városrészében 2018. május 14-én (MTI/EPA/Atef Szafadi)
Május 14-én, Izrael alapításnak hetvenedik évfordulóján megnyílt a Tel-Avivból Jeruzsálembe átköltöztetett amerikai nagykövetség, amivel az Egyesült Államok kifejezésre juttatja, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. A nagykövetséget hétfőn avatták fel ünnepélyesen, áthelyezését Donald Trump amerikai elnök 2017. december 6-án jelentette be.
A megnyitóra videoüzenetet küldött melyben azt hazudta, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében.
A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán elszabadult az erőszak, a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, palesztin források szerint legalább 41 tüntető meghalt és több száz megsebesült.
Kreml: további feszültséghez vezethet az amerikai nagykövetség átköltöztetése
Oroszország attól tart, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése a feszültség növekedéséhez vezethet a térségben – jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Szocsiban.
Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva „rövidlátó” és „a nemzetközi közösség többségével szemben álló” döntésnek nevezte az amerikai követség Jeruzsálembe történő átvitelét, ami szerinte tovább szítja a feszültséget, és jelentős, áldozatokkal járó konfrontációhoz vezethet Izrael és a palesztinok között.
Erdogan Londonban: Amerika elvesztette közel-keleti közvetítési jogát
Az Egyesült Államok elveszítette jogát arra, hogy közvetítő szerepet játsszon a közel-keleti konfliktusban azzal a döntésével, hogy Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét – állapította meg hétfőn Londonban Recep Tayyip Erdogan török elnök.
Erdogan háromnapos hivatalos látogatást kezdett Nagy-Britanniában, és a Királyi Külügyi Intézetben – londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House-ban – tartott előadást. Kijelentette: a nagykövetség áthelyezésével az Egyesült Államok úgy döntött, hogy nem a megoldás, hanem a probléma részévé válik, és ezzel a továbbiakban nincs közvetítő szerepe a közel-keleti békefolyamatban.
Erdogan a patinás londoni stratégiai kutatóműhely hallgatósága előtt tartott félórás beszédében nagyon-nagyon szerencsétlen döntésnek nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe, amely szerinte csak tovább növeli a feszültséget, és „még nagyobb tüzeket lobbant majd lángra” a szemben álló felek között.
A török elnök szerint Ankara a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival ellentétesnek tartja, és ezért elutasítja Washington döntését. Hozzátette: a tartós közel-keleti béke és stabilitás megteremtésének egyetlen módja, ha létrejön a független palesztin állam, amelynek fővárosa Jeruzsálem.
Az amerikaiakat megosztja Trump Izrael-politikája
A CBS televízió által készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiakat megosztja Donald Trump elnök Izraellel kapcsolatos politikája.
Az izraeli amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének napján nyilvánosságra hozott felmérés szerint a megkérdezettek 41 százaléka egyetért az elnök izraeli politikájával, míg 43 százalékuk elutasítja.
A televízió megvizsgáltatta a megkérdezettek politikai elköteleződését is. Kiderült, hogy a Donald Trumppal egyetértők többsége republikánus, az elégedetlenek pedig főleg a demokrata párti szavazók táborát gyarapítják.
Az Egyesült Államokban meglehetősen befolyásos, mintegy 50 millió lelket számláló evangéliumi keresztények közösségének 64 százaléka rendkívül pozitívan ítéli meg az elnök tevékenységét, ami hitbéli meggyőződéssel is magyarázható, hiszen az evangéliumi keresztények cionista keresztények.
Korábban, már az 1980-as évek eleje óta, Washingtonban többször is szóba került a nagykövetség átköltöztetése, és az amerikai törvényhozók 1995-ben törvényt is megszavaztak arról, hogy a nagykövetséget 1999-ig kell áthelyezni. A törvényt az akkori amerikai elnök, Bill Clinton írta alá, ám lehetőséget adott arra, hogy – nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva – félévenként elhalasszák az áthelyezés megkezdését.
Az amerikaiak – Donald Trump politikájának megítélésétől függetlenül – rokonszenvvel tekintenek Izraelre. A Gallup közvélemény-kutató egyik idei felmérése szerint 74 százalékuk Izraellel rokonszenvező nézeteket vall, s ebben nincs különbség republikánus és demokrata párti hívek között.
(MTI nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready