Katar közvetítésével hétfő éjjel folytatott titkos tárgyalások vezettek oda, hogy a palesztinok a Gázai övezetben kedden az előző napinál jóval kisebb méretű tüntetéseket tartottak - értesült az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna esti híradója.
Az Öböl-menti monarchia közvetítésével zajló megbeszéléseken Izrael, Egyiptom és a palesztin övezetet irányító Hamász szervezet is feszültségenyhítő lépéseket ígért, s ennek eredménye volt az erőszakkal kísért tüntetések jelentős mérséklődése kedden – osztotta meg információit a nézőkkel Alon Ben David, a tévé katonai szakértője.
Kedden a Hamász lebontotta a tüntetésekhez felállított sátrainak nagy részét, s csak néhány száz palesztin tüntetett a Gázai övezet izraeli határkerítésénél, noha a palesztinok eredetileg erre a napra ígérték a leghevesebb tiltakozást. Előző nap az izraeli média szerint mintegy negyvenezren demonstráltak az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen, és azért is, mert a képviselet felavatását Izrael Állam megalapításának 70. évfordulójára időzítettek. Ezt a napot a palesztinok nakbának (katasztrófának) nevezik.
A Gázai övezet határkerítésénél tüntető és a kerítésen áttörni próbáló vagy azt megrongáló palesztinok közül az izraeli biztonsági erők a jelentések szerint 60 embert agyonlőttek és legalább 2700-at megsebesítettek. A hétfői összecsapásokban elhunyt palesztin tüntetőket kedden eltemették, s a szertartásokon gázaiak ezrei vettek részt. Kedden mind a Gázai övezetben, mind Ciszjordániában zárva tartottak az üzletek, az iskolák, az egyetemek és egyéb intézmények, és háromnapos gyászt rendeltek el mind a két palesztin területen.
Varsói felszólítás Izraelnek
A lengyel külügyi tárca a gázai övezeti fejlemények kapcsán arra hívta fel kedden Izraelt, hogy tartsa tiszteletben a palesztinok jogát a békés tüntetésekre. Aláhúzták egyúttal, hogy ezt a jogot a palesztinok nem használhatják ürügyként az erőszak alkalmazására.
Mint azt a varsói külügyminisztérium honlapján olvasható nyilatkozatban leszögezik, Izrael jogosult saját határainak védelmére, szorgalmazzák viszont e tekintetben az “arányos erő alkalmazását”.
Varsó a dokumentumban a kétállami megoldás mellett áll ki, ezt tarja az izraeli-palesztin konfliktusban egyedüli lehetséges eszköznek “az igazságos és állandó béke” elérésére.
A lengyel külügyi tárca Twitter-honlapján kedden közzétett információ szerint Jacek Czaputowicz külügyminiszter aznap török hivatali kollégájával beszélt telefonon. Mevlut Cavusoglu arra kérte Czaputowiczot, hogy támogassa Törökországot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Gázai övezetről folytatott keddi vita során. Lengyelország januártól nem állandó tagja, május elejétől pedig soros elnöke a BT-nek.
(MTI)