Észak-Korea tiltakozása ellenére a jövőben is hasonló módon rendezik meg a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat - közölte csütörtökön a Pentagon.
Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nincs szó arról, hogy a jövőben kisebb méretekben rendeznék meg a közös hadgyakorlatokat, hogy ezzel segítsék a tárgyalásokat.
Észak-Korea szerdán azzal fenyegetett, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nem vesz részt a június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozón Donald Trump amerikai elnökkel, ha Washington továbbra is azt várja tőle, hogy egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját.
Donald Trump amerikai elnök újságírók előtt úgy fogalmazott: „ha meglesz a találkozó Kim Dzsong Unnal, akkor meglesz, ha nem, akkor megyünk tovább”. Trump szerint az észak-koreai vezető talán nem is akar találkozni vele. A kommunista vezetés egyelőre nem tájékoztatta szándékairól Washingtont – tette hozzá.
Az amerikai elnök szerint amennyiben Kim Dzsong Un lemond nukleáris fegyvereiről, úgy „rendkívül erős védelmet fog kapni”.
A Fehér Ház időközben közleményében tudatta, hogy folytatják a csúcstalálkozó előkészületeit. „A mi részünkről semmi sem változott” – jelentette ki Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. „Ez egy meghívás volt Észak-Korea részéről, amit mi elfogadtunk, s folytatjuk az előkészületeket” – tette hozzá.
Phenjan megítélése szerint a most zajló manőver nem más, mint az Észak-Korea elleni invázió főpróbája.
Mark Fitzpatrick, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) nevű tekintélyes londoni hadászati elemzőműhely atomfegyverzet-korlátozási kutatási programjának igazgatója szerdán összeállított tanulmányában kifejtette: véleménye szerint nem önmagában a május 25-éig tartó légi hadgyakorlat dühítette fel Észak-Koreát, hanem a gyakorlatban részt vevő repülőgépek típusa.
A manőverre érkező száz repülőgép között ugyanis a tervek szerint B-52-es hadászati bombázók és F-22-es „lopakodó” technológiájú harci gépek is jelen lennének. Fitzpatrick szerint Észak-Korea mindig dühödten reagál, ha ilyen repülőgépek megjelennek a térségben, a B-52-esek esetében a típus nukleáris csapásmérő képessége miatt, az F-22-esek esetében pedig azért, mert ezek a gépek képesek precíziós, a rezsimet „lefejező” csapások végrehajtására.
Az IISS vezető szakértőjének értesülése szerint az észak-koreai tiltakozás után amerikai források kilátásba helyezték, hogy – jóllehet az F-22-esek már bekapcsolódtak a légi manőverekbe – a B-52-esek esetleg mégsem vesznek részt a hadgyakorlaton. Mark Fitzpatrick szerint “ez bölcs döntés lenne”.
(MTI)