Szombaton üvegekkel megdobálták, többször megütötték Szaloniki, a második legnagyobb görög város polgármesterét.
A 75 éves politikus egy első világháborús emlékműnél tartott ünnepségen vett részt, amit a törökök által meggyilkolt görögök tiszteletére szerveztek a város kikötőjében. A tömeg egy része előbb vizes palackokkal és kövekkel kezdte dobálni, majd nekiestek, a földre vitték és rugdosni kezdték a polgármestert, többször fejbe is rúgták. Amikor sokkos állapotban az autójába menekült, a járművét is megrugdosták.
Jannisz Butarisz polgármestert baloldali nézetei miatt támadta meg a megemlékezésen résztvevő szélsőjobboldali csoport - siránkozik a fajilag és ideológiailag is érintett 444 nevű blog. Butarisz függetlenként lett polgármester, de fiatalon kommunista volt, és azóta is - mint fogalmaznak - "baloldali elkötelezettségű".
Zoom

Zoom
Butariszt a jobboldal mostanában azért támadja, mert nagyon megengedő az álláspontja a Macedóniával folytatott névvita ügyében. Görögország hosszú évek óta blokkolja északi szomszédja EU- és NATO-csatlakozási tárgyalásait, mert a Macedónia elnevezés csak egy Görögországhoz tartozó tartományra vonatkozhat, ezért az országnak nevet kellene változtatnia. Az ENSZ-ben is csak Macedónia, Egykori Jugoszláv Tagköztársaság néven lehetett tag.
Az utóbbi hónapokban úgy tűnt, hogy közel a megegyezés a két ország kormányai között, de Görögországban sokan még azt is túlzásnak tartják, hogy a kompromisszumos Felső-Macedónia legyen az új név.
Butarisz megverését a kormányzó, szélsőbaloldali Sziriza párt "fasiszta támadásnak" minősítette, elítélte az ország miniszterelnöke, és a jobbközép ellenzék is.
A polgármestert kórházba szállították.
(444 - keeptalkinggreece.com nyomán)